Društvene mreže – 8 koraka do uspešne promocije

Društvene mreže – 8 koraka do uspešne promocije

Društvene mreže kao fenomen današnjice su veoma važne kada je reč o marketingu i promociji vašeg poslovanja. Iz tog razoga, važno je da ih ne ignorišete, bez obzira na delatnost kojom se bavite.

Dokle god ste deo društvenih mreža, imate priliku da ponudite, prezentujete, objavite, pa i vidite ili naslutite nešto što bi moglo da koristi vama i vašem poslovanju.

Međutim, ako niko ne govori o vama, nemate šanse ni za kakav rast. To znači da morate da se pridružite društvenim mrežama i iskoristite njihove mogućnosti, sa ciljem da razvijete i zaštitite svoju reputaciju. 

Društveni mediji su najbrže rastući trend u istoriji sveta. Danas, svaki četvrti čovek na ovoj planeti ima facebook nalog. Tu je vaša potencijalna publika , klijenti, gosti, kupci, a da ne pominjemo i druge mreže poput Instagrama, You tube-a, Linkedin-a itd.

Facebook i ostale društvene mreže su doslovno rečeno, preuzele svet i komunikaciju!

Većina nas je već toliko ovisna o mobilnim telefonima i aplikacijama društvenih medija, da je zapravo čudno kada naiđete na ljude i poslovanja, koji ignorišu društvene mreže.

Sa tako širokom upotrebom, društveni mediji predstavljaju neverovatnu marketinšku priliku, za sve vrste poslovanja.

Šta mislite, vredi li ignorisati društvene mreže?

Mislim da se slažemo ako kažemo da je odgovor NE!

Ono što je sada važno jeste da osmislite marketinšku strategiju, sa kojom ćete krenuti u “pohod” na društvene mreže u 2019. godini.

Možda vam je i poznato da je 2018. godina bila uzburkana i ne tako pogodna za promociju na društvenim mrežama.

Facebook je bio obavijen kontroverzama zbog promena u algoritmu i zabrinutosti za privatnost, a Instagram je sada konačno došao na svoje, otvarajući čitav niz poslovnih funkcija i istovremeno prelazeći milijardu korisnika.

Vreme je da se i vi pokrenete.

Hrabri pokreću svet. Hrabri pokreću smele i naizgled kontraverzne kampanje, jer klijenti žele da vide brendove u svom prirodnom okruženju. Najvažnije od svega, vaši potencijalni kupci/klijenti imaju potrebu da vide da ste vi i vaš brend stvarni.

U nastavku posta, raščlanili smo za vas korake za razvoj marketinškog plana na društvenim mrežama, koji će vas provesti kroz naredni period, sa osećajem da ste učinili nešto korisno i značajno za svoje poslovanje.


1. Odredite svoje ciljeve

Najpre postavite sebi i svom timu sledeća pitanja:

  • Šta želite da izvučete iz samog prisustva na društvenim mrežama – Zašto to radite?

  • Da li želite da promovišete svoje usluge/proizvode?

  • Da li pokušavate da generišete direktnu prodaju?

  • Da li pokušavate da ponudite neki oblik korisničke usluge?

  • Želite li izgraditi odnose sa klijentima?


Vaši odgovori na ova pitanja u velikoj meri utiču na pristup i vrstu sadržaja koju ćete objavljivati i aktivnosti na kojima ćete učestvovati, u okviru društvenih mreža.

Brendovi bi trebali težiti postavljanju ciljeva koji su zaista ostvarivi.

Na primer: želja za milion novih facebook pratilaca u 2019. godini neće se desiti. Rešavanjem manjih, realnih ciljeva, možete povećati svoje društvene aktivnosti, na način koji je razuman i pristupačan.

Evo još nekoliko smernica:

  • Povećajte prepoznatljivost Brenda

  • Privucite saobraćaj na web sajtu/internet prodavnici/blogu

  • Generišite nove lidove

  • Izgradite zajednicu oko svog poslovanja

  • Motrite na komentare o svom brendu


…verovatno ćete imati više od jednog cilja, što je u redu.


2. Procenite svoje resurse

Morate dobro da razmislite o svojim resursima, jer od njih zavise i vaši dalji planovi i aktivnosti:

  • Koje društvene platforme će biti okosnica vaših marktinških aktivnosti?

  • Ko će kreirati sadržaj i održavati stranice?

  • Ko će biti odgovorno lice i odgovorati na pitanja, zahteve i sl.?

  • Da li imate tehničke mogućnosti da se uključite u online komunikaciju?

  • Ako ne, da li ste voljni da to naučite?

  • Možete li vi ili neko ko radi sa vama pisati relevantan i zanimljiv sadržaj?


Morate biti sigurni da imate potrebne resurse za izvršavanje marketinškog plana, pre nego što krenete u ovu priču.


3. Koja je vaša cilja grupa – publika

Razumevanje ciljne publike će vam pomoći da lakše odgovorite na sledeća pitanja o tome šta, gde i kada ćete nešto objaviti ili podeliti na društvenim mrežama:

  • Gde vaša ciljna publika provodi vreme na internetu?

  • Na kakav sadržaj posetioci najviše reaguju lajkovima, komentarima i sl.?

  • Kakvu vrstu informacija žele od vas?

  • Šta im se ne sviđa (na šta ne raguju ili stavljaju negativne komentare)?

Zapamtite, potrebno je da saznate šta vaša publika želi da vidi i pročita. Sa tim u vezi i nudite onu vrstu sadržaja za koju smatrate da će biti korisna i zanimljiva. Morate da nudite ono što je njima potrebno, kako bi poželeli da komuniciraju sa vama.

Pred Vama je dosta rada i istraživanja!

Sjajna vežba koju možete da probate je da kreirate profil vašeg idealnog kupca (Buyer persona), dajući odgovor na sledeća pitanja:

  • Ko je vaš idealan kupac (npr. opis posla, godine, pol, lokacija i sl.)?

  • Za šta su vaši posetioci zainteresovani, u okvirima onoga što im nudite (npr. zabava, obrazovni sadržaj, studije slučaja, informacije o novim proizvodima itd.)?

  • Na kojim mrežama se najčešće pojavljuju ( Facebook, Instagram…)?

  • Koji tip sadržaja najviše vole (npr. čitanje postova, gledanje videa)?

  • Zašto konzumiraju vaš sadržaj (npr. da bi bili bolji na svom poslu, da budu zdravi, da ostanu u toku sa nekim trendovima i dr.)?


Većina vas ne mora da krene od nule. Ako vaša firma radi već neko vreme, verovatno imate osećaj za svoju ciljnu publiku.

Ono što bi moglo biti korisno je da zapišete te podatke, dopunite i podelite sa timom i, s vremena na vreme, da ih analizirate i dopunite.


4. Kreirajte zanimljiv sadržaj

Kada saznate gde vaša publika provodi vreme i kakav sadržaj voli, nađite vremena da im ponudite više takvog sadržaja. Trudite se da odredite kojim će te tempom objavljivati sadržaj (jednom ili dva puta nedeljno, pa čak i jednom do dva puta mesečno, samo budite dosledni u tome).

Potrebno je neprekidno nuditi svojoj publici što bolji sadržaj, koji treba da bude, jedna vrsta online komunikacije sa njima. Na taj način gradite poverenje, a ono je ključno za vaše poslovanje. Da biste došli do tog nivoa, morate zadovoljiti njihove potrebe i očekivanja.

Pratite statistiku i vidite šta vole mladi, stariji, poslovni ljudi, sportist. Neke veće  komapanije objave svoja istraživanja, pa ako pronađete svoju publiku među njima, na dobrom ste putu.


5. Istražite konkurenciju

Ako vaši konkurenti već uveliko koriste društvene mreže, to znači da možete učiti iz onoga što oni već rade.

Sprovedite svoju konkurentsku analizu.

Konkurentska analiza vam omogućava da shvatite ko je vaša konkurencija i šta rade dobro (ili ne rade). Na ovaj način možete dobiti uvid u neke segmente poslovanja, što će vam pomoći u postavljanju sopstvenih ciljeva.

Na primer:

Jedan od vaših konkurenata je dominantan na facebook-u, ali je malo truda uložio u Twitter ili Instagram platformu. Nije loša ideja da se, za početak, usredsredite na mreže u kojima vaša publika nije dovoljno „iskorišćena“, umesto da pokušavate da pridobijete publiku vašeg konkurenta, a to nije ni malo lak zadatak.


6. Fokusirajte se na kvalitet, a ne na kvantitet

Zapamtite, bolje je imati 1.000 odanih pratilaca na društvenim mrežama, od 10.000 onih koji se prijavljuju da vas prate, ali vas nikada ne kontaktiraju.

Neka ovo bude vaše zlatno pravilo.


7. Pronađite odgovarajuće društvene mreže na kojima ćete promovisati svoj brend

Izuzetno je važno da procenite i odredite na kojim društvenim platformama će te deliti sadržaj. Ne mora da postoji pravi ili pogrešan odgovor kada govorimo o ovoj temi, to je više vezano za potrebe vaše ciljne publike i gde ona provodi svoje vreme.

Važno je da budete na onoj mreži na kojoj su vaši potenciajlni kupci ili klijenti.

U zavisnosti od toga čime se bavite, šta nudite, koja je vaša ciljna publika i odgovarajući na ta pitanja, sprovodeći svoja sopstvena istraživanja, doći će te do odgovora, koji će vas uputiti na odgovarajuću platformu za promovisanje.

Mnogo je onih koji su hteli da budu dostupni i efikasni na svim društvenim mrežama – ali kao biznis, sa ograničenim resursima, to i nije najbolja ideja, jer će te uzaludno trošiti svoje resurse.

Usredsredite se na svoju ciljnu grupu, pratite njihove obrasce ponašanja i budite tamo gde će te postići najbolje rezultate.


8. Društvene mreže i oglašavanje

Danas je organski doseg na društvenim mrežama smanjen (mislimo na promociju bez novčanog ulaganja). Nekada smo mogli objavljivati kvalitetan sadržaj i razvijati mrežu posetilaca, bez velikih novčanih ulaganja.

Danas to nije slučaj.

Većina društvenih platformi sve više otežava izgradnju organskog rasta, što nije nenamerno.

Kako sposobnost organskih aktivnosti opada, raste potreba za Online oglašavanjem

Društvene mreže korisnicima otežavaju organski rast, kako bi više para odlazilo na plaćene oglase. Međutim, ne želimo da mislite da je ovo loša stvar.

Da, košta, ali daje rezultate.

Zapamtite, društveni mediji su besplatni samo za korisnike. Korisnik je proizvod, ali da bi došli do njih, morate da platite.

Najrazvijeniji sistem oglašavanja danas, među društvenim mrežama, trenutno je facebook, naravno. Reklamiranje na facebook-u je sve popularnije, iz razloga što je precizno, efekasno, lako merljivo.

Uz oglašavanje i odgovarajuće analitičke podatake, vaše poruke mogu lako da dođu do onih kojima su one namenjene, ali to morate da platite.

Što se duže oglašavate, efekat je sve bolji. Kratko oglašavanje, u nekim slučajevima, ne daje gotovo nikakve rezultate.

Morate dobro paziti i meriti kampanje, kako bi videli šta funkcioniše, a šta ne, kako ne biste uzaludno trošili novac.

Na sreću, ako odaberete odgovarajuću društvenu platformu, u koju vaše preduzeće ulaže novac, to neće biti velik problem.

Facebook, Instagram, Twitter i druge platforme danas imaju zasebna pravila za oglašavanje. Naći ćete dosta materijala na tu temu, istražite malo platformu za koju se odlučite, pa tek onda krenite sa oglašavanjem.

Unanpređujte svoje poslovanje svakoga dana

Ne smete da prestanete sa učenjem i unapređivanjem svog poslovanja. Za uspeh morate biti fleksibilni i prihvatiti činjenicu da je promena dobra i korisna.

Uvek budite fokusirani na obrasce ponašanja vaše ciljne publike.

Promovišite se, oglašavajte – onoliko koliko ste u mogućnosti, ne smete da zanemarite ovaj segment u potpunosti. Uložite dodatni napor da to oglašavanje bude od koristi za vaše poslovanje…iskoristite savete koje smo vam dali.

Još nešto, promovišite se i offline i pobrinite se da vaši društveni mediji i tradicionalne marketinške aktivnosti budu usklađene. Ne radite to stihijski, napravite marketinšku strategiju, verujte u sebe i rezultat neće izostati, sigurni smo.

Share this post