FAQ -
Često postavljena pitanja

Ne možemo da odgovorimo na sva pitanja koja nam postavite, ali smo se potrudili da, kroz nekoliko odobranih, obuhvatimo ono što vam daje dovoljno informacija da se upustite u priču sa nama.

FAQ

Better Is Possible

Teško je odmah postaviti cenu izrade web sajta ili Internet prodavnice, bez prethodnog uvida u ono što je klijentu potrebno, ali  možemo da kažemo da se izrada web sajta kreće u iznosu od 299EUR, a izrada Internet prodavnice od 499 EUR, pa na više, ukoliko se radi o CMS-u. Ne postavljamo gotove cene pakete usluga, jer se projekti prilagođavaju specifičnim zahtevima klijenata. Osim toga, cenu u velikoj meri formira i procena efektivnog vremena potrebnog za izradu vašeg web sajta ili Internet prodavnice.

Vreme izrade web sajta/Internet prodavnice određuje se nakon definisanja projektnog zadataka i njegove kompleksnosti, ali, u velikoj meri, zavisi od toga koliko ste vi spremni i organizovani za ovaj poduhvat. Ako imate jasan plan i potreban materijal, izrada će biti daleko brža i efikasnija. Za jednostavnije projekte, ponekad je dovoljno i 5 radnih dana.

Ukoliko koristite online platforme, namenjene običnim korisnicima – koje obično ne zahtevaju upotrebu HTML.a i CSS.a, poput Wix-a ili možda WordPress-a, sigurni smo da možete samostalno održavati web sajt. Međutim, kod WordPress platforme susrešćete se sa problemima koje ćete morati savladati, ali ako ste uporni, neke stvari mogu i brzo da se nauče. Kod nas klijenti dobijaju osnovnu obuku za održavanje web sajta, a po dogovoru radimo i obuke vezane za samostalno kreiranje, unos sadržaja, SEO i sl.

Veoma kompleksno pitanje, a odgovor u velikoj meri, u samom startu rada zavisi od kvaliteta, konkurencije i pozicije postojećeg web sajta. Kada sagledemo ove aspekte, onda možemo da damo i konkretnije informacije. SEO je proces dizajniranja, pisanja, kodiranja i programiranja vašeg sajta, u cilju što boljeg rangiranja na pretraživačima. SEO ima zadatak da se kroz niz akcija-tehnika vaš sajt dobro kotira na Googlu i drugim pretraživačima:

  • Naslov (Page title)
  • Meta opis (Meta description)
  • Naslovi (Headings)
  • Sadržaj (Content)
  • Slike (Images)
  • URL (URL structure)
  • Povratne veze – linkovi (Link building)

Ovo je samo deo onoga na čemu mora da se radi, a još mnogo drugih faktora, preko 200, utiče na vašu poziciju. Optimizacija za Internet pretraživače je kontinuiran proces, koji zahteva vreme, upornost i određena sredstva, kako bi ste stigli na prvu stranu Google-a.

HTML je računarski jezik u kom se stvari mogu zakomplikovati ako ne poznajete ovaj jezik dobro. Osim toga, da bi ste koristii HTML za kreiranje web stranica, potrebne su Vam i dodatne veštine kodiranja i poznavanje drugih programskih jezika poput CSS-a, Java Script-a i dr. Sa druge strane, WordPress je osmišljen tako da, uz malo truda, sami i na jednostavan način kreirate ili izvršite potrebne izmene na svom sajtu/blogu, jer je on u suštini projektovan da se u njemu može snalaziti prosečan korisnik računara (ali ovo se odnosi na jednostavno koncipirane web stranice, poput Bloga). Na osnovu dosadašnjih iskustava naših korisnika, treba da imate na dohvat ruke broj telefona developera ili programera koji će Vam priskočiti u pomoć kada se stvari malo više zakomplikuju, što se često dešava.

Da, projektujemo i razvijamo aplikacije za iOS i Android OS, a ujedno i za web & desktop aplikacije, u zavisnosti od potreba klijenata. U našem radu koristimo .NET platformu, koja nam omogućava da brzo i efikasno radimo na razvoju pomenutih aplikacija.

Pre nego što krenemo sa razvojem, prvo moramo, u saradnji sa vama, da napravimo detaljnu specifikaciju projekta, nakon čega tek možemo da iznesemo fiksnu ponudu tj. cenu samog rada za dati projekat. Izneti cenu, bez detaljnog razgovora i dogovora, bilo bi krajnje neprofesionalno.

Ne možemo samo reći da razumemo vas i vaš projekat, to moramo i da vam dokažemo. Nikada ne počinjemo na slepo sa radom. Kao što smo već rekli, najpre moramo napraviti detaljnu secifikaciju projekta, što iziskuje više sastanaka i detaljnu razmenu informacija. Moramo da utvrdimo i faktore koji su pokrenuli potrebu za ovakvim projektom. Kada dođemo do pozicije na kojoj znamo dovoljno, gde razumemo vas i vaše poslovanje, krećemo sa radom koji se odvija u etapama, kako bi smo izbegli eventualne nesporazume i greške.

Postoje brojne tehnike za postizanje bolje posećosti web sajta ili Internet prodavnice, uključujući SEO, optimizaciju i promociju na društvenim mrežama, blogovanje, link building, influence marketing… Sve u svemu, ova tema zahteva prethodni uvid u trenutno stanje vašeg web sajta ili internet prodavnice, nakon čega se može detaljnije porazgovarati na ovu temu. Ako ste malo više upućeni u ovaj segment online marketinga i želite samostalno da radite na tome, pogledajte tekstove i vodiče pozantih web sajtova koji se ozbiljno i posvećeno bave ovim temama poput moz.com, backlinko.com, neilpattel.com i dr.

Postoje različti načini i stavovi vezani za promociju Internet prodavnice, naročito kada ste na samom startu. Prvo i osnovno je da znate da danas prednost imaju oni preduzetnici i vlasnici online prodaje koji se oslanjaju na Internet pretragu, jer većina kupaca na web-u pretragu započinju upravo na Google-u.

SEO je Vaš prvi korak, jer ignorisanje SEO-a rezultira neuspehom.Nećete parirati konkurenciji na Google-u i pri tom niko neće kliknuti na vaš url i poseta Internet prodavnice biće ravna nuli. Kada ovo dovedete u red, krenite dalje sa online promocijom svoje web prodavnice…

Za razliku od tradicionalnih blogova, web sajtova, Internet prodavnice obično imaju malo sadržaja, koji bi im pomogao u promovisanju (orgasnki SEO). Da bi ste pridobili  više poseta, krenite koracima drugih online prodavnica, koje su pronašle način da se dobro ispromovišu, putem organskih i plaćenih taktika promocije i oglašavanja. Naći ćete dosta tekstova i tutorijala na ovu temu, istražite malo na Internetu, a jedan deo možete da saznate i pročitate na našem blogu.

Vlasnici Inernet prodavnica treba uvek da imaju na umu tri stvari vezane za sigurnost: poverljivost, integritet i dostupnost podataka. U tom smislu, gledajte da razvijete dobru strategiju (u saradnji sa firmom koja stoji iza same izrade), koja će Vam obezbediti sigurnost web prodavnice i svih podataka i transakcija koje se budu obavljale preko nje. Da bi ste izbegli probleme i mogućnost da hakeri probiju u vaš sistem, treba iza sebe da imate pouzadanu firmu, koja bi se bavila svim tehničkim apsektima Internet prodavnice, pa i problemom sigurnosti.

Svaki web pisac ili copywriter dužan je da Vam dostavi link ka svojim objavljenim radovima i podatke o kampanjama u kojima je bio uključen, do momenta kada pregovara sa Vama, dakle, pre sklapanja bilo kakvog dogovora. Na osnovu tih podataka moći će te i sami da procenite da li želite da započnete saradnju sa nama.

Da. On Page-SEO je sastavni deo rada web pisca. U današnje vreme tzv. Content writer i copywriter bi trebao od samog starta da razmišlja, ne samo o tekstu, narativu i jeziku, već paralelno sa tim i o optimizaciji teksta za Internet pretraživače. Pojedinci ove stvari rade odvojeno, ali je tekst daleko efiksaniji, ako to u startu radi sam autor teksta. Kod nas u firmi, svaki tekst koji je namenjen za Internet (web sajt, magazin, social media i sl.), mora da isprati sva pravila vezana za On-page SEO, od strane autora. Rezultati našeg rada vidljivu su na Internetu i on Vam govori sam za sebe. Za nešto više od On-Page SEO-a, pravi se zaseban dogovor sa klijentom.

Da budemo jasni: Jednom kada prihvatite i platite svoju porudzbinu, sva autorska prava prenose se isključivo na Vas.