Poslovna žena za računarom

ŠTA PODRAZUMEVA EMAIL MARKETING?

Email marketing je još uvek jedan od najefikasnijih marketinških kanala kojim možete promovisati jedan ili više proizvoda/usluga, u isto vreme. Međutim, mnogi misle da je email marketing prevaziđen i da je sva poslovna komunikacija usmerena na društvene mreže. Ne bih se složila, mislim da takvo razmišljanje dolazi od neznanja, ali i od ljudi koji se ne bave ovom vrstom posla.

Ako se malo potrudite, na web-u ćete naći primere kompanija koje za svoje uspešno poslovanje mogu da zahvale isključivo email marketing-u. Ako pogledate malo dalje od nas i našeg tržišta, videćete mnoštvo uspešnih firmi koji se bave, ni manje ni više, već pružanjem usluga email marketinga.

Mislim da to dovoljno govori o važnosti ove poslovne strategije koju, čini se, ovde kod nas treba posebno naglašavati, ili bolje reći, ubeđivati ljude u njenu efikasnost!

Hajde da uđemo u svet email marketinga. 

Umesto slanja jednog email-a jednoj osobi, email marketing podrazumeva slanje jednog email-a grupi potencijalnih klijenata, sa ciljem da se promoviše određeni proizvod, usluga ili kompanija. Promovisanje je usmereno ka velikom broju potencijalnih kupaca koje imate na vašoj listi email adresa (tzv. mejling lista), ukoliko je imate. 

Ovo je jedan od načina da doprete do kupaca i klijenata, poštujući nepisana pravila uovoj oblasti.

ŠTA OBUHVATA EMAIL MARKETING?

1. Određivanje ciljne grupe potencijalnih klijenata
2. Prikupljanje tzv. mejling liste (liste email adresa) na koje ćete da šaljete e-poštu
3. Kreiranje sadržaja
4. Kreiranje e-biltena (Newsletter)
5. Slanje e-pošte
6. Praćenje rezultata i dostavljanje izveštaja o uspešnosti email kampanje.

Održavanjem stalne komunikacije sa svojim korisnicima, putem emaila, ali i drugim kanalima, podstičete korisnike da razmišljaju o vama i vašoj ponudi.

Dakle, ključ je da se povežete sa krajnjim kupcem.

Email marketing je usmeren na komunikaciju u kojoj se gradi poverenje između vas – vaših trenutnih i potencijalnih klijenata!

Ako ovaj segment online poslovanja odradite kako treba, vaše poslovanje može da krene uzlaznom putanjom.

5 RAZLOGA ZBOG KOJIH TREBA DA POKRENETE EMAIL KAMPANJU!

1. Email marketing pažljivo bira ciljnu grupu korisnika

Danas email marketing rešava sve nedostatke klasičnog marketinga. Prošli su dani reklamiranja koji nekonrolisano udaraju na sve i svakoga.

U email marketingu osnovna stvar je da odredite ciljnu grupu vaših kontakata, u suprotnom „gađate u prazno“ i vaša kampanja, tj.prodaja neće uroditi plodom i čitav vaš trud se neće isplatiti.

Sa email kampanjom imate mogućnost da kontrolišete sve svoje postupke, ali se potrudite da primenjujete naprednije i efikasne sisteme,  poput bihejvioralnog email marketinga (što je neka vrsta segmentiranja mejling liste i kreiranja sadržaja u kontekstu različitih potreba korisnika).  Dobro osmišljen sadržaj može da bude ključni faktor u email kampanji.

Sve u svemu, za ovakav pristup će te morati da odvojite malo više vremena, ali će vam sigurno pomoći da dođete do dobrih rezultata.

2. Email marketing povećava vrednost brenda (proizvoda ili usluge)

Uz svaki email koji pošaljete, potrošači dobijaju uvid u vaše poslovanje i vaš brend. Sa strateškim, odnosno dobrim planiranjem, lepim dizajnom i ciljanim sadržajem, vaš poslovanje će vremenom bivati sve uspešnije. To je jedan od načina da budete i ostanete u vidnom polju vaše publike.

Kada nekom od potrošača zatreba proizvod ili usluga, poput vaše, i ako ste dovoljno aktivni u promovisanju, putem email marketinga, veće su šanse da kontaktiraju baš vas. Tada dobijate priliku te lidove (kontakte) konvertujete u potencijalne klijente, a neke od njih i u svoje lojalne kupce – Buyer’s Journey.

3. Email Marketing se lako deli (šeruje)

Sa jednostavnim klikom na dugme lajk ili share, pod uslovom da u email unesete Social Share Buttons, svi mogu lako sa svojim prijateljima da podele vaše promocije, akcije i pogodnosti koje nudite preko email kampanje.

Kada neko deli vaš mail sa prijateljima, tada raste i poverenje u vaš brend i stičete kredibilitet među velikim brojem potencijalnih kupaca.

4. Rezultati Email kampanje lako se mere

Jedna od glavnih prednosti korišćenja email marketinga jeste upravo mogućnost praćenja i merenja email kampanje, odnosno reakcije vaših kontakata. Analitika je neophodna za merenje svake kampanje. Neki vidovi marketinga često daju nejasne ili nepotpune podatke. Email marketing, s druge strane, daje precizne i dragocene rezultate poput broja:

• primalaca,
• isporučenih emailova,
• neisporučenih emailova,
• otvorenih mailova,
• klikova na linkove unutar maila,
• članaka koje je je otvorio određeni primalac,
• onih koji su se obrisali iz liste,
• onih koji su se žalili na SPAM putem našeg linka

Iskoristite rezultate svoje email kampanje kako bi ste osmislili još bolju poslovnu strategiju.

Email marketing kampanja

Kako?

Tako što će te na osnovu dobijenih podataka i rezultata lako dokučiti potrebe, mogućnosti i želje vaših kontakata.

Videćete gde ste grešili, u čemu niste…Odatle možete da krenete sa osmišljavanjem sledeće marketinške strategije, gde će vam ove informacije biti od velike koristi.

Verujte nam, svaka naredna email kampanja biva sve uspešnija.

5. Email Marketing je manji trošak u odnosu na bilo koji drugi vid marketinga.

Jedna od najprivlačnijih stvari kod email marketinga je to što troškovi nisu tako veliki kao kod klasičnog reklamiranja. Nema troškova štampanja, bez poštarine, bez cene oglašavanja.

Definitivno najjeftiniji oblik marketinga koji postoji.

U današnjem digitalnom svetu, koji se stalno menja, email marketing je uvek prisutan i nezaobilazan deo svake poslovne priče. Ako još uvek niste uzeli u obzir email kampanju, sada je vreme da to učinite. 

Sa dobro osmišljenim pristupom, vodičem i snažnom porukom, vaše poslovanje će sigurno imati veliku korist od email marketinga.

Uverite se sami i kažite nam kakvi su vaš ishodi i iskustva sa email marketingom?!

Podelite sa prijateljima!