Pokretanje Internet prodaje

Pokretanje internet prodaje, odnosno pokretanje webshop-a predstavlja sledeći prirodan korak za većinu malih i srednjih biznisa. Da bi vaša internet prodavnica dobila šansu da zaživi na web-u, potrebno je da ispunite minimum koji sledi u nastavku.

1. Izradite profesionalni logo

Veliki broj biznisa nema logo! Ovaj propust može vas koštati kupaca, naročito ako su već koristili vaše proizvode ili usluge, a pri tom nemate neko zvučno ime:

 1. Logo je vrlo važan vizuelni podsetnik za kupce na to ko ste vi i čime se bavite.
 2. Logo može biti korišćen na svim vašim promotivnim materijalima, a mora imati i značajno mesto u vašoj internet prodaji.
 3. Profesionalan logo dizajn može biti naručen od profesionalnog dizajnera koji će vam pomoći da dođete do logoa koji nedvosmisleno prenosi vaše poruke i poslovne vrednosti.

Ako sve ovo uzmete u obzir, logo postaje ključna tačka u vašem poslovanju preko koje se vaši kupci povezuju sa vama:

 • Videće logo na vašem webshop-u.
 • Vaš logo će biti na pakovanju kad im stigne isporuka.
 • Videće logo na vizit kartama ili drugom promotivnom materijalu.
 • …na vašem profilu, facebook-u ili u e-mejl porukama…

Koristeći logo na razne načine, stvarate prepoznatljiv vizuelni identitet koji pomaže u jačanju vašeg brenda. To nas dovodi do zaključka da je dizajn profesionalnog logoa definitivno dobra investicija, koja je vrlo bitna za pokretanje internet prodaje.

2. Postavite Internet prodavnicu

U listi zadataka vezanih za pokretanje internet prodaje, najvažniji i najteži zadatak u tehničkom smislu je izrada, odnosno postavljanje internet prodavnice. Ona vam omogućava da izlistate proizvode i usluge kako bi bili dostupni vašim kupcima „online“ i to tako da mogu da pročitaju sve o njima, pogledaju fotografije ili video materijal i na kraju da ih kupe.

Da bi ovo bilo moguće potreban vam je „e-commerce software“.

Posebnu pažnju treba obratiti na izbor e-commerce rešenja, jer je vrlo važno da možete sami da upravljate vašim webshop-om i da to ne zahteva napredne tehničke veštine. Postavljanje sistema koji vaši zaposleni ne mogu da koriste, nema mnogo smisla.

Webshop možete izraditi po narudžbini, ukoliko imate specifičnosti u poslovanju ili se odlučiti za gotovo, ali prilagodljivo rešenje kao što je WooCommerce.

3. Kvalitetno opišite proizvode i usluge

Veliki broj vlasnika internet prodavnica misli da je sasvim u redu da sami pišu opise svojih proizvoda, čime zanemaruju činjenicu da je reč o online prodaji i da opisi proizvoda podležu „nekim drugim“ pravilima.

Profesionalno opisivanje proizvoda je nauka i predstavlja mnogo više od samog opisivanja. Potrebno je da prikažete detalje, ali ne previše; treba da ponavljate isti detalj u opisu raznih proizvoda, ali i da jasno pokažete razliku.

Najčešća greška je totalno zanemarivanje značaja ključni reči. Upotreba ključnih reči u opisu proizvoda i usluga zahteva vešto istraživanje i razumevanje SEO tehnika (tehnike optimizacija sadržaja za pretraživače, kao što je Google). Ovo je potrebno da bi nas kupci pronašli.

U opisivanju treba biti i kreativan, jer kad nas kupci pronađu, treba da zadržimo njihovu pažnju i na kraju da ih ubedimo da kupe kod nas, a ne kod naših konkurenata.

4. Poboljšajte rangiranje na Google-u

Kada ste postavili i pokrenuli webshop, sve što vam je potrebno je da vas kupci pronađu i pogledaju vašu ponudu. Da bi ste ovo malo pogurali potrebni su vam SEA i SEO (Search Engine Advertising i Search Engine Optimization) ili na našem jeziku „reklama na Google-u“ i „optimizacija za Google“.

Možete sami istraživati ovu temu na internetu i provoditi dane čitajući i učeći, a isto tako za razumnu sumu novca možete angažovati nekog ko se profesionalno bavi ovim poslom.

Plaćeni oglasi daju brži efekat, ali svakako vredi investirati u SEO, jer iako je sporiji, njegov efekat je daleko dugotrajniji. Ovo je momenat gde ne treba rizikovati, već treba unajmiti SEO eksperta: da dotera vaše naslove, podnaslove, pa čak i cele stranice.

Dobro optimizovan sajt će vam dovesti puno posetilaca kroz organsku pretragu, pa samim tim i uštedeti novac koji bi ste inače ulagali u marketing, a istovremeno će povećati poverenje potencijalnih kupaca.

5. Objavite da ste počeli sa radom

Postavili ste webshop, vaš novi logo pleni poglede, imate sjajne opise proizvoda (koji su takođe sjajni), sadržaj sajta je analiziran i optimizovan – ostalo je još samo da svima objavite da ste počeli sa radom!

Ukoliko već imate razrađen posao, treba da počnete od postojećih kupaca i vaše mreže kontakata i obavestite ih da su vaši proizvodi i usluge dostupni u internet prodavnici.

Ukoliko tek počinjete sa poslom, zadatak je daleko teži. Jedan od boljih načina je da objavite početak rada u lokalnim novinama ili specijalizovanim časopisima. Bilo dobro da se nađete i u online izdanjima, sa postavljenim linkovima prema vašem web sajtu. Ovo bi trebao da bude promotivan članak, napisan od strane content writer-a ili copywriter-a i on treba da obuhvati:

 • vaš logo,
 • ključne informacije o vašoj internet prodavnici,
 • deo o tome zašto ste se odlučili za internet prodaju,
 • koje su to prednosti koje nudite vašim potencijalnim kupcima.

Pokretanje internet prodaje

Pokretanje internet prodaje je veliki korak

Pokretanje internet prodaje stvarno može podići vaš posao na viši nivo. Vreme i napor koji uložite u planiranje i razvoj webshop-a mogu biti totalno protraćeni, ako ovo ne uradite kako treba.

Ne ustručavajte se da angažujete ljude koji znaju svoj posao, jer će vam uspešna internet prodaja sigurno prerasti u vrlo vrednu investiciju.

Podelite sa prijateljima!