5 osnovnih koraka za uspešnu implementaciju ERP sistem-a
ERP sistem ne vredi mnogo ukoliko nije implementiran na pravi način

5 osnovnih koraka za uspešnu implementaciju ERP sistem-a

Kako vaša kompanija raste, tako se sve više javlja potreba za naprednijim sistemima. U nekom trenutku u svakoj organiziciji postaje neophodan prelazak na ERP sistem. Ovo može biti značajan napor i investicija za svaku kompaniju, a kao rezultat može da ima ozbiljne posledice ukoliko projekat ne bude uspešan. 

Uspešna implementacija ERP sistema je definisana kao projekat koji je isporučio očekivane funkcionalnosti, završen je na vreme i u okviru predviđenog budžeta. U praksi 40% - 60% svih implementacija ERP sistema ne mogu se nazvati uspešnim (procenat varira u zavisnosti od toga sa kim vodite razgovor).

U nastavku vam dajemo 5 osnovnih koraka koje treba da razmotrite pre nego što se upustite u implementaciju ERP sistema:

1. Realna očekivanja 

Kada definišete potrebe koje implementacija ERP sistema treba da zadovolji, postavite realne ciljeve. Ukoliko želite da dobijete šampanjac sa pivskim budžetom, implementacija će biti vrlo neprijatno iskustvo. Vaša očekivanja neće biti ispunjena i čitav projekat je unapred osuđen na propast.

Isto važi i za planiranje vremena - potrebno je izdvojiti dovoljno vremena i postaviti realne rokove da bi projekat implentacije ERP sistema bio uspešan.


2. Revizija poslovnih procesa

Implementacija ERP sistema je idealno vreme za reviziju i poboljšanje poslovnih procesa u vašoj kompaniji. Treba da pronađete uska grla i iskoristite implementaciju kako bi povećali efikasnost. 


3. ERP sistem i tim za implementaciju

Prilikom odabira tima koji će učestvovati u implementaciji, uključite iskusne menadžere, analitičare, ERP konsultante i po potrebi programere. Potreban vam je tim koji ozbiljno shvata odgovornost i koji je sposoban da završi projekat. Budite sigurni da ste im dali dovoljno vremena da se fokusiraju na projekat. Ovo se pre svega odnosi na deo tima koji dolazi iz vaše kompanije, jer ukoliko budu opterećeni tekućim poslovima, neće moći da se posvete implementaciji. Upravo ovo je i najčešći razlog zašto veliki broj projekata ne bude uspešno realizovan. 


4. Planiranje implementacije ERP-a po fazama

Implementacija ERP sistema je velik posao i uključuje sve aspekte vašeg poslovanja. Ukoliko se odjednom krene u više oblasti to može da bude previše i za kompaniju i za njene zaposlene. Mnogo je bolje krenuti u implementaciju po fazama. Potrebno je podeliti projekat na logičke celine i tako izbeći mogućnost da se istovremeno ugrozi celokupno poslovanje.


5. Dobar plan za migraciju podataka

Podaci o poslovanju vaše firme predstavljaju vrlo važnu imovinu, ali je takođe vrlo važno da znate da što su podaci stariji, to imaju manju vrednost. Potrebno je odrediti granice vrednih podataka i migrirati samo one od kojih ćemo imati koristi u budućnosti. Ovo je vrlo važno, jer pokušaj da se migriraju svi podaci rezultira visokom cenom, vremenski je vrlo zahtevno (obično je i nemoguće uraditi potpunu konverziju podataka iz jednog sistema u drugi) i zahteva dodatne resurse kako bi se potvrdilo da su podaci tačni.

Ukoliko razmišljate o implementaciji ERP-a ili poslovnog softvera, možemo vam pomoći da izbegnete uobičajene zamke. Bavimo se ovim poslom pune 2 decenije i pružamo usluge implementacije, održavanja i podrške za Odoo ERP sistem.

Share this post