Email marketing

Email marketing – kanal komunikacije za uspešno poslovanje

Email marketing je još uvek jedan od najefikasnijih marketinških kanala kojim možete promovisati jedan ili više proizvoda/usluga, u isto vreme. Međutim, mnogi misle da je email marketing prevaziđen i da je sva poslovna komunikacija usmerena na društvene mreže. Mi se ne slažemo sa tim jer takvo razmišljanje dolazi od neznanja, ali i od ljudi koji se ne bave ovom vrstom posla.

Ako malo bolje pogledate, na Internetu ćete naći primere kompanija koje za svoje uspešno poslovanje mogu da zahvale isključivo email marketingu. Malo dalje od nas i našeg tržišta, videćete mnoštvo uspešnih firmi koji se bave, ni manje ni više, već pružanjem usluga email marketinga.

Ovo već dovoljno govori o važnosti email poslovne strategije koju, čini se, kod nas treba posebno naglašavati, ili bolje reći, ubeđivati ljude u njenu efikasnost.


Šta podrazumeva email marketing?

Umesto slanja jednog email-a jednoj osobi, email marketing podrazumeva slanje jednog emaila grupi potencijalnih klijenata, sa ciljem da se promoviše određeni proizvod, usluga ili kompanija. Promovisanje je usmereno ka velikom broju potencijalnih kupaca koje imate na vašoj listi email adresa (tzv. mailing lista), ukoliko je imate. 

Ovo je jedan od načina da doprete do kupaca i klijenata, poštujući pravila email marketinga.


Šta obuhvata email marketing


1. Određivanje ciljne grupe potencijalnih klijenata

2. Prikupljanje tzv. mailing liste (liste email adresa) na koje ćete da šaljete e-poštu

3. Kreiranje sadržaja

4. Kreiranje e-biltena (Newsletter)

5. Slanje e-pošte

6. Praćenje rezultata i dostavljanje izveštaja o uspešnosti email kampanje

Održavanjem stalne komunikacije sa svojim korisnicima, putem emaila, ali i drugim kanalima, podstičete korisnike da razmišljaju o vama i vašoj ponudi.

Dakle, ključ je da se povežete sa krajnjim kupcem.

Email marketing je usmeren na komunikaciju u kojoj se gradi poverenje između vas – vaših trenutnih i potencijalnih klijenata!

Ako ovaj segment online poslovanja odradite kako treba, vaše poslovanje može da krene uzlaznom putanjom.


5 Razloga zbog kojih treba da pokrenete email kampanju


1. Email marketing pažljivo bira ciljnu grupu korisnika


Danas email marketing rešava sve nedostatke klasičnog marketinga. Prošli su dani reklamiranja koji nekontrolisano udaraju na sve i svakoga.

U e-mail marketingu osnovna stvar je da odredite ciljnu grupu vaših kontakata, u suprotnom „gađate u prazno“ i vaša kampanja neće uroditi plodom i čitav vaš trud se neće isplatiti.

Sa email kampanjom imate mogućnost da kontrolišete sve svoje postupke, ali se potrudite da primenjujete naprednije i efikasne sisteme,  poput bihejvioralnog e-mail marketinga (jedna vrsta segmentiranja mailing liste i kreiranja sadržaja u kontekstu različitih potreba korisnika). Dobro osmišljen sadržaj može da bude ključni faktor u e-mail kampanji.

Sve u svemu, za ovakav pristup će te morati da odvojite malo više vremena, ali će vam sigurno pomoći da dođete do dobrih rezultata.


2. Email marketing povećava vrednost brenda (proizvoda ili usluge)


Uz svaki email koji pošaljete, potrošači dobijaju uvid u vaše poslovanje i vaš brend. Sa strateškim, odnosno dobrim planiranjem, lepim dizajnom i ciljanim sadržajem, vaš poslovanje će vremenom bivati sve uspešnije. To je jedan od načina da budete i ostanete u vidnom polju vaše publike.

Kada nekom od potrošača zatreba proizvod ili usluga, poput vaše, i ako ste dovoljno aktivni u promovisanju, putem email marketinga, veće su šanse da kontaktiraju baš vas. Tada dobijate priliku svoje lidove (kontakte) konvertujete u potencijalne klijente, a neke od njih i u lojalne kupce.


3. Email Marketing se lako deli (šeruje)


Sa jednostavnim klikom na dugme like ili share, pod uslovom da u email unesete Social Share Buttons, svi mogu lako sa svojim prijateljima da podele vaše promocije, akcije i pogodnosti koje nudite preko e-mail kampanje.

Kada neko deli vaš email sa prijateljima, tada raste i poverenje u vaš brend i stičete kredibilitet među velikim brojem potencijalnih kupaca.

Ovo nije od presudneg značaja, ali može da doprinese u promotivnim aktivnostima, koji u svom lancu podrazumevaju i društvene mreže.


4. Rezultati Email kampanje lako se mere


Jedna od glavnih prednosti korišćenja email marketinga jeste upravo mogućnost praćenja i merenja email kampanje, odnosno reakcije vaših kontakata.

Analitika je neophodna za merenje svake kampanje.

Neki vidovi marketinga često daju nejasne ili nepotpune podatke. Email marketing, sa druge strane, daje precizne i dragocene rezultate poput broja:

• primalaca,

• isporučenih email-0va,

• neisporučenih email-ova,

• otvorenih email-ova,

• klikova na linkove unutar email-a,

• članaka koje je je otvorio određeni primalac,

• onih koji su se obrisali iz liste,

• onih koji su se žalili na SPAM putem našeg linka

Iskoristite rezultate svoje email kampanje kako biste osmislili još bolju poslovnu strategiju.

Pitate se kako?

Tako što će te na osnovu dobijenih podataka i rezultata lako dokučiti potrebe, mogućnosti i želje vaših kontakata.

Videćete gde ste grešili, u čemu niste, neka vam to bude polazna tačka za osmišljavanje sledeće marketinške strategije, gde će vam ove informacije biti od velike koristi.

Verujte nam, svaka naredna email kampanja biva sve uspešnija.


5. Email Marketing je manji trošak u odnosu na bilo koji drugi vid marketinga


Jedna od najprivlačnijih stvari kod email marketinga je to što troškovi nisu tako veliki kao kod klasičnog reklamiranja. Nema troškova štampanja, bez poštarine, bez cene oglašavanja.

U današnjem digitalnom svetu, koji se stalno menja, email marketing je uvek prisutan i nezaobilazan deo svake poslovne priče. Ako još uvek niste uzeli u obzir email kampanju, sada je vreme da to učinite. 

Ovo je definitivno najjeftiniji oblik marketinga koji postoji, ukoliko ga koristite kako treba. Nasumičan i nedefinisan email marketing ne daje dugoročne rezultate. Tek sa dobro osmišljenim pristupom, vodičem i snažnom porukom, vaše poslovanje će imati veliku korist.


Share this post