Pisanje tekstova za web sajt

Pisanje tekstova za web sajt

Pisanje tekstova za web sajt, ali i za druge oblike web prezentacije, u svetu je poznato pod nazivom Content Writing. Ovaj specifičan zanat je deo jednog novog globalnog marketinškog koncepta – Content Marketinga, koji je fokusiran na stvaranje i distribuciju relevantnogi kvalitetnog sadržaja.

Danas, ako niste na Internetu kao i da ne postojite.

Web sajt će vas učiniti vidljivim pred ogromnim brojem ljudi, ali pred vama je veliki izazov. Kako, u ovoj gomili tzv. consumer-a, doći do potencijalnih klijenata i kupaca?

Prvi korak ka tome je web prezentacija sa dobro osmišljenim sadržajem, a pod njim mislimo na informacije koje posetiocu sajta daju odgovore na sve što ga interesuje.

Sadržaj ne mora uvek da bude samo čist tekst. Sadržaj podrazumeva svaki vid deljenja informacija putem:

  • teksta

  • slike

  • videa

Od celokupnog ovog sadržaja, akcenat je na tekstu, dok ostali elementi pojačavaju „pisanu“ reč na web sajtu.


Kakva je uloga teksta na web sajtu?

Statistike pokazuju da uspešne kompanije na svom web sajtu imaju u proseku 1000 reči po stranici, pa i više, što nam govori da web sajt treba da bude izvor informacija, sa temama vezanim za vaše poslovanje, ali usmereno ka vašim kupcima/klijentima, njihovim potrebama i problemima

Relevantan i kvalitetan tekst je od ključne važnosti jer (je) on:

  • put komunikacije sa potencijalnim i sadašnjim klijentima,

  • alat za dobro pozicioniranje na Google-u i drugim pretraživačima,

  • podstiče posetioce vašeg sajta na kupovinu.

Hajde da se vratimo malo unazad, pa da stvari budu još jasnije.


Web – nepresušni izvor informacija 

Danas svi imaju mogućnost da dođu do velike "količine" informacija, zahvaljujući Internetu. Bez obzira kojoj delatnosti pripadate, kada vaši potencijalni klijenti imaju problem, oni traže brzo rešenje.

Sigurno znate gde će prvo da potraže odgovor?

Google!

Zahvaljujujći Internetu dobili ste šansu da se, uz ne tako velika novčana ulaganja, predstavite ogromnom broju ljudi. Caka je u tome da privučete što veći broj posetilaca i otkrijete koja su njihova interesovanja. Ni malo lak zadatak, ali nije nemoguć.

Kada osmislite poslovnu strategiju i napravite njenu prezentaciju, sledeće što dolazi na red je pisanje tekstova za web sajt kojim će te se predstaviti publici, na najbolji mogući način.

Prvi vaš zadatak bio bi da istražite malo svoju publiku, tj. ciljnu grupu na Internetu. Potom sebi postavite ključno pitanje:

Šta publika želi od vas?

Vaši sadašnji i potencijalni klijenti žele da im vi budete izvor korisnih informacija na web-u.

Setite se bar jednog pitanja koje vaši klijenti često postavljaju. Sada razmislite dobro i pogledajte da li negde na vašem web sajtu dajete odgovor na to pitanje.

U vašem poslovanju klijenti će vam postaviti bezbroj pitanja u vezi vaših proizvoda ili usluga, na koje morate da date odgovor.

Svaki tekst treba da bude napisan jasno, efektno, profesionalno i u skladu sa pravilima optimizacije – SEO.

Pisanje tekstova za web sajt: Kako početi?

Za pisanje tekstova na Internetu možete da unajmite profesionalnog web pisca (content writera ili copywriter-a), a možete i sami to da radite. Samo imajte na umu da pisanje tekstova za web sajt nije isto što i klasični oblik pisanja!!!

Postoje određena pravila i smernice koje treba da pratite. Proučite ih dobro pre nego što se upustite u taj posao, jer u suprotnom potrošićete dosta energije na nešto što neće imati onakakv efekat kakav ste očekivali.


Kako krenuti sa pisanjem i na koje stvari treba obratiti pažnju u samom procesu?

Na ova i mnoga druga pitanja trebalo bi dati odgovor. U nastavku ovog posta skoncentrisaćemo se samo na nekoliko ključnih stvari, koje su bitne za pisanje tekstova za web sajt.

Nadamo se da će vam biti od koristi:

Najbolje je početi sa stanovišta - kako biste želeli da vas publika tj. ciljna grupa vidi, odnosno doživi preko vaših tekstova. Procenite sami da li je bolje da budete poslovni, ili da pišete u nekom slobodnijem stilu, jednostavnim i svima razumljivim jezikom.

Pogledajte primere nekih kompanija koje rade sličnu stvar i vidite kako se oni predstavljaju u svojim tekstovima koji promovišu njihov sajt – proizvode ili usluge.

Proučite svoju konkurenciju.

Ono što bi takođe trebalo istaći, a to je da se svaki web sajt sastoji iz više stranica, gde svaka od njih ima svoju svrhu da:

• informiše,

• promoviše

• prodaje

Svaka stranica ima drugačiju namenu i zahteva drugačiji pristup pisanju tekstova.

Svaka od ovih stranica takođe prati svojevrsna poruka koju vaš tekst mora dodatno da pojača (podrži).

Dakle, pre početka pisanja, razmislite o svakoj stranici zasebno!

Zabeležite polako sve svoje ideje, tako da, kada krenete sa pisanjem, znate u kom smeru da idete i šta ćete da pišite (u skladu sa pravilima pisanja za web).

Ne krećite bez plana jer u suprotnom rezultata neće biti ili ćete se izgubiti negde u samom toku pisanja.


Pišite za publiku

Internet je prepun raznovrsnog sadržaja, pa u zavisnosti od toga zavisi i samo pisanje za web.

Morate imati na umu da se ne obraćate svojim prijateljima ili poznanicima koji bi, bilo vi zanimljivi ili ne, pročitali vaš tekst.  Kada pišete tekstove za web sajt, vi se obraćate potpuno nepoznatim ljudima, koji su zasuti ogromnim brojem informacija na Internetu.

Ukoliko u par sekundi, koliko traje njihovo skeniranje vašeg teksta, ne pronađu ono što je njima relevantno, otići će sa vašeg web sajta u potpunosti.

Postoje određena pravila pisanja za web sajt koja su univerzalna, bez obzira na to kakav tekst za web pišete i u koju svrhu, ali ipak su ključna za uspeh vašeg sajta.


Pružite čitaocima relevantne tekstove na web sajtu 

Svaki puta kada neko pristupi vašem web sajtu, prva stvar koju skenira je tekst. Da li će ga pročitati do kraja ili ne zavisi od toga koliko im je tekst zanimljiv i relevantan.

Ako vašim čitaocima pružite baš takve tekstove, vi ćete razviti dobar odnos sa njima i u njihovim očima će te postaviti sebe kao eksperta u datom polju.

Kada komunicirate na ovaj način, onda fokus nije na direktnoj prodaji, već na čistoj komunikaciji u kojoj se gradi poverenje između vas i vaših klijenata.

Ova komunikacija ne ide samo putem web sajta, već i preko društvenih mreža (Facebook, Twitter i dr), gde je tekst, u malo drugačijem formatu, takođe u prvom planu.

Kroz tekstove na web sajtu i njihovu distribuciju vi komunicirate sa vašom publikom, a to je ključ za ostvarivanje vašeg cilja – prodaje.

Ovo se ne dešava preko noći jer, kao i sve u životu, traži vreme i posvećenost. U tom slučaju rezultati ne izostaju, zagarantovano.

Share this post