Šta je Google Tag Manager?

Šta je Google Tag Manager?

Google tag manager (GTM) je besplatan alat, koji marketarima daje potpunu kontrolu nad praćenjem i analizom web sajtova i online prodavnica.

On radi po principu da se na web stranicu doda jedna skripta (paket koda), a ostale se dodaju u Google Tag konzoli, po potrebi. Ovaj pristup pojednostavljuje i olakšava rad unutar digitalnog marketinga.


Početak Google Tag Menager-a

Već duže vreme Google Analytics (GA) je prisutan da vam pomogne u prikupljanju, obradi, konfiguraciji i izveštavanju podataka o prometu na web sajtu ili internet prodavnici, kao i mobilnim aplikacijama. Međutim, pojavom Google Tag Manager-a, mnoge stvari će se poboljšati po marketare.

Google Tag Manager, kao novi i važan Google alat, zvanično je predstavljen 2012. godine. Pre GTM-a, JavaScript na vašem web sajtu ili mobilnoj aplikaciji morao je da bude dobro kodiran. Drugim rečima, bili ste prinuđeni da se udružite sa programerima, kako biste uneli i najmanje izmene u vašem tagu.

Sada vam Google tag manager pruža interfejs koji vas vodi kroz kreiranje tag-ova, korak po korak, što eliminiše potrebu za poznavanjem JavaScript-a.


Google Tag Manager – Zablude

Uprkos korisnosti GTM-a, još uvek su prisutne neke nejasnoće oko toga šta je Google Tag Manager, šta radi i kako se on razlikuje od Google Analitike. Mnogi misle da je GTM ista stvar ili najnovija verzija Google analitike.

Ne.

Google Tag Manager i Google Analitiycs su dva potpuno nezavisna alata. Međutim, ukoliko implementirate Analytics kroz Tag Manager, mnoge kompleksne funkcije Analyticsa dostupne su i jednostavnije za imlementaciju i upotrebu (npr user ID tracking, napredne ecommerce opcije, cross domain tracking itd).

Iskreno, mogućnosti kombinacija ova dva Google alata su beskrajna.

Recimo da hoćete da pratite preuzimanja dokumenata na svom web sajtu (pdfs, docs). Za potrebe praćenja, važno je da znate:

  • Koliko je ljudi preuzelo datoteku?

  • Na kojoj se stranici korisnik nalazio kada je preuzeo?

U ovom slučaju, GTM vam omogućava da jednostavno podesite tag klika i oznaku Google analitike da biste videli koji se resursi preuzimaju i gde, bez potrebe za dodatnim prepravljanjem i kodiranjem na vašem web sajtu.

Google Tag Manager se sastoji od tri glavna dela:

  1. Tag: Deo koda (obično, a ne nužno, JavaScript) koji se dodaje na stranicu

  2. Triggers: Definišu gde i kada će biti primenjeni Tagovi

  3. Variables: Koriste se da primaju i čuvaju podatke o Tagovima i Triggerima.

Međutim, da biste “čitali” sve ove pomenute podatke, koristićete Google Analitiku!


Šta je tag?

Tagovi ili oznake su delovi koda (skripte) za praćenje, koji se izvšavaju na stranici i šalju podatke sa sajta ili mobilne aplikacije u Google Analytics, Google AdWords, Twitter, Facebook ili neki drugi alat sa kojim je povezan Google Tag Manager.

Primeri uobičajenih Google Tag-ova:

  • Google Analytics Tag

  • Google Adwords kod za remarketing (Remarketing Tag)

  • Adwords kod za praćenje konverzija (Google AdWords Conversion Tracking Tag)

  • Facebook tag (facebook Pixel Code)

 

Šta je Trigger?

Trigger  (okidač) je način na koji ćete aktivirati Tag koji ste postavili. Okidači (triggers) “govore” tag menadžeru kada da odradi komandu koju ste mu zadali.

Tag treba da ima barem jedan trigger kako bi se izvršio.

 

Šta su Variable?

Variable (promenljive) su dodatne informacije koje će vam možda biti potrebne za tag.

Varijable u kontekstu Google Tag Manager-a predstavlja funkciju koja se poziva od drugog taga, trigera ili varijable. Koriste se i za trigere i za tagove. Što se tiče trigera, koristi se tako što definiše filtere koji preciziraju kada nešto treba da bude izvršeno.


Šta možete pratiti u Google Tag Menager-u?

  • Događaji (klikovi, preuzimanja PDF-a, dodavanje u korpu…)

  • Praćenje promena

  • Napuštanje forme

  • Napuštanje prilikom online kupovine

  • Praćenje video zapisa


Benefiti Google Tag Manager-a?


Besplatan

Da, sve u okviru Google Tag Manager-a je besplatno.

Sve radite sami 

Unošenje tagova, eventualne promene, provera rada… sve obavljate sami, a sam GTM nije previše komplikovan, ali potrebno je malo znanja i upoznavanja sa ovim alatom, kako biste ga uspešno iplementirali i podesili.


Google Tag Manager container code

Sa korišćenjem GTM-a ne morate više dodatno da editujete ili brišete tagove. Umesto toga, jedna skripta se smešta na svaku stranicu sajta. Ta skripta se zove Google Tag Manager container code i sve se radi sa jedne centralne lokacije u GTM nalogu.


Povezivanje s Analyticsom 

Kao što smo već naglasili u tekstu, ukoliko implementirate Analytics kroz Tag Manager, mnoge kompleksne funkcije Analyticsa dostupne su i jednostavnije za imlementaciju i upotrebu. 


Sigurnost

Google Tag Manager uključuje dvostruku autentikaciju preko lozinke i numeričkog koda koje dobijete preko tekstualne poruke ili mobilne aplikacije. Sve u svemu, siguran alat.


Preview i Debug opcija

Dobra stvar je da imate Preview i Debug opciju. Kada je uključite, onda možete testirati sve to što ste kreirali:

  • da li triggeruje,

  • da li tagovi rade,

  • šta piše u datalayeru,

  • šta piše u atributima itd.

Kada se uverite da sve radi, možete da idete i na live verziju i da objavite vaše kreacije.

Pomoću Google Tag Manager-a možete testirati i pratiti sve eventualne greške i verzije, čime je postavljanje tagova još lakše i brže.


Mogućnost prikupljanja dodatnih podataka


  • broj skinutih PDF dokumenata,

  • klikovi na linkove,

  • pregledi YouTube video sadržaja na sajtu,

  • interakcije na kontakt formi,

  • klikovi unutar CTA sekcije,

  • i dr.

Sve u svemu, Google Tag Manager je danas važan i potreban alat unutar online marketinga, što zapravo aludira na sve one koji posluju putem Interneta.

Share this post