E-commerce
Najpopularniji primer e-commerce-a je internet prodavnica

E-commerce


Pojam e-commerce se odnosi na bilo koji oblik poslovne transakcije koja se odvija na Internetu. Najpopularniji primer e-commerce-a je online prodaja, koja se definiše kao kupovina i prodaja robe i usluga preko Interneta. Međutim, e-trgovina može podrazumevati i druge vrste aktivnosti, jer je bilo koji oblik poslovne transakcije obavljen preko web-a zapravo e-commerce, kao na primer: onlajn aukcije, internet bankarstvo i sl.

Da li razmišljate o pokretanju biznisa u kome prodajete svoje proizvode na mreži? Ukoliko je odgovor da, onda će te se pridružiti milionima preduzetnika koji su svoje poslovanje preneli i na web u vidu internet prodavnice.

Iako se e-commerce koristi od 60-ih godina XX veka, putem elektronske razmene podataka (EDI – Electronic Data Interchange), ovaj vid poslovanja postaje popularan tek krajem prošlog i početkom ovog veka, zahvaljujući razvoju Interneta, koji je omogućio i pojavu popularnih online prodavnica.

Čuveni Amazon počeo je da posluje kao online prodavnica knjiga u garaži Jeffa Bezosa 1994.  godine. Još jedna čuvena e-commerce platforma E-Bay, predstavila se online aukcijom 1995. godine, a ekspanziju  doživela u leto 1997. godine.

Tako je sve počelo…

Kao i sve druge digitalne tehnologije i elektronsko poslovanje se razvijalo tokom godina. Sa porastom sajtova kao što su Facebook i Pinterest, društveni mediji postali su važan pokretač e-commerce poslovanja. Kada su prenosivi uređaji postali popularni, mobilna e-trgovina postala je segment za sebe. Ovo promenljivo i dinamično tržište predstavlja dobru priliku za preduzeća koja žele da poboljšaju svoju relevantnost i prošire svoj uticaj u online svetu. Stručnjaci predviđaju da će elektronska  trgovina ubrzo preuzeti veliki deo maloprodaje, kako u svetu (ako već i nije), tako i kod nas.

E-commerce kategorije

Kao i kod tradicionalne trgovine, e-commerce se klasifikuje u 4 grupe:  B2B, B2C, C2B i C2C.

B2B (Business to Business)

kategorija odnosi se na kompanije koje posluju jedna sa drugom. Jedan primer su proizvođači koji prodaju distributerima, a drugi su veleprodaje koje prodaju maloprodajama.

B2C (Business to Customer)

je koncept koji se odnosi na preduzeća koja javno prodaju kupcima  putem softvera za kupovinu, bez potrebe za ljudskom interakcijom. To je ono na šta većina ljudi pomisli kada čuje frazu e-commerce ili internet prodavnica, to npr. može da bude Internet prodavnica lampi.

C2B (Customer to Business)

U C2B e-commerce kategoriji, potrošači predstavljaju projekat na mreži, a kompanije konkurišu ponudama. Potrošač pregleda ponude i na osnovu njemu važnih parametara bira izvođača.

C2C (Customer to Customer)

Ovaj vid poslovanja se odvija u okviru klasičnog online oglašavanja, odnosno foruma na kojima pojedinci mogu kupiti ili prodati svoju robu. Primeri ovoga su Craigslist, eBay i KupujemProdajem.

Kako započeti sa e-trgovinom?

        Ako imate jednostavan proizvod i želju da proširite svoju prodaju online putem, postoji nekoliko alatki koje možete iskoristiti za početak. Web platforme kao što su WordPress i Wix nude vam mobile friendly i “skoro” gotova e-commerce rešenja uz koja možete brzo pokrenuti online prodavnicu.   Iako za postavljanje online prodavnice, u teoriji, ne treba mnogo vremena, istraživanje, pokretanje i rast profitabilnog e-commerce poslovanja predstavlja dugotrajan process.

        Ovo  uključuje niz novih koraka i odluka, a ključne su sledeće:

        • izbor i predstavljanje proizvoda,

        • istraživanje i planiranje (postavljanje poslovne strategije),

        • kreiranje brenda (naziv, domen, logo i sl.),

        • nabavka, isporuka, načini plaćanja itd.

        E-commerce prednosti

        Brojni su razlozi zašto je e-commerce pokazao takav eksplozivan rast u poslednjih nekoliko godina. Obzirom da je Internet postao neophodnost u svakodnevnom životu i poslovanju kompanije uče kako da iskoriste prednosti elektronskog poslovanja, kao što su:

        Globalno tržište

        U fizičkoj prodavnici uvek će biti ograničeno geografsko područje koje možete uslužiti. Internet prodavnica ili bilo koji drugi tip e-commerce poslovanja za to ima celokupan svet kao svoje tržište. Korištenje mogućnosti pretraživanja na mreži, kupci iz bilo kojeg ugla sveta mogu pronaći i kupiti vaše proizvode.Od lokalne baze klijenata do globalnog tržišta stvarno je jedna od najvećih prednosti trgovine na internetu.

        Dostupnost 24/7

        Još jedna velika prednost pokretanja online poslovanja je to što je ona otvorena non-stop. Za trgovca, to je dramatično povećanje prodajnih mogućnosti; za kupca, to je pogodna i odmah dostupna opcija. Uz neograničeno radno vreme, e-commerce kompanije mogu poslužiti korisnicima 24/7/365.

        Smanjeni troškovi

        Koristeći platforme za e-poslovanje značajno će te redukovati smanjiti troškove. Dok štedite na operativnim troškovima na jednoj strani, možete da ponudite povoljnije uslove na drugoj.

        Upravljanje zalihama.

        E-commerce preduzeća mogu automatizovati upravljanje zalihama pomoću elektronskih alata za ubrzavanje postupaka porudžbine, isporuke i plaćanja. Uštede su velike u operativnim i inventarnim troškovima.

        Ciljani marketing

        Koristeći prikupljenje podatke o kupcima i mogućnošću da pratite njihove navike, kao i trendove u razvoju, e-commerce preduzeća mogu oblikovati svoje marketinške napore kako bi pružili bolje iskustvo i na taj način došli do većeg broja kupaca.

        * * *

        Šta mislite, da li je online prodaja sadašnjost ili budućnost vašeg poslovanja? E-commerce je već odavno zavladao svetom, a mi, opet po tradiciji, kaskamo za njima. To svakako nije razlog da ne prihvatite mogućnost da pospešite svoje poslovanje i ponudite svoje proizvode ili usluge još većem broju potencijalnih kupaca.

        Budućnost je u vašim rukama!
        Share this post