Promocija Internet prodavnice na društvenim mrežama
Tržište kaže da je promocija Internet prodavnice na društvenim mrežama obavezna

Promocija internet prodavnice na društvenim mrežama

Tržište kaže da je promocija internet prodavnice na društvenim mrežama obavezna. Međutim, ono što vam ne govore je kako da koristite društvene mreže, u cilju povećanja poseta, konverzija & same prodaje.

Marketing na društvenim mrežama odnosi se na:

  • formiranje odnosa sa ciljnim tržištem,

  • izgradnju poverenja kod vaših kupaca i

  • promociju vašeg brenda.


Da li koristite društvene mreže za promociju Internet prodavnice?

Vlasnici Internet prodavnica obično imaju jedan problem:

Kako da privuku kupce u svoje online prodavnice?

Za razliku od tradicionalnih blogova, web sajtova, Internet prodavnice obično imaju malo sadržaja, koji bi im pomogao u promovisanju (izuzev ako nemaju aktivan i sadržajan blog, što je opet priča za sebe).

Kao vlasnik Internet prodavnice, da li želite da pridobijete više pratilaca na društvenim mrežama?

Ako je odgovar da, onda krenite koracima drugih online prodavnica, koje su pronašle način da se promovišu, putem organskih i plaćenih taktika promocije i oglašavanja.

U nastavku posta dajemo vam nekoliko korisnih saveta po pitanju promocije Internet prodavnice na društvenim mrežama, u nadi da će vam biti od pomoći.


Dodajte na Internet prodavnicu linkove ka vašim aktivnim društvenim profilima

Prvi savet kod promocije Internet prodavnice je da dodate linkove društvenih profila na vaš web sajt – prodavnicu.

Da li ste u poslednje vreme pogledali ili nešto objavili na svojim profilima?


Social icons - primeri

Ako ne koristite aktivno društvene mreže, propuštate dobru priliku, jer su to mesta na kojima se povezujete sa potencijalnim kupcima. Marketing na društvenim mrežama je upravo to, povezivanje i stvaranje mreže potencijalnih klijenata.

Recimo da neko klikne na vaš Instagram profil, a niste ga ažurirali godinama? Taj neko se neće potruditi da pogleda vaše druge profile. Njima je pažnja krhka, vreme dragoceno i žele instant informacije. Ako u tom trenutku nemate to za čim tragaju, gubite potencijalnog kupca.

Ako se fokusirate na one društvene mreže koje su relevantne za vaše poslovanje (nije svaka društvena mreža pogodna za sve), izgradićete vezu sa publikom koja je zainteresovana za ono što vi nudite i preko tih profila odvesti ih do vaše Internet prodavnice.

Zapamtite, promocija Internet prodavnice na društvenim mrežama je aktivan i stalan posao koji tražu pažnju, dinamku i sveže informacije. Ne postoji lakši put. Stalna komunikacija sa potrošačima je ključ uspeha.


Odvedite Instagramere u svoju prodavnicu

Prisustvo na Instagramu je za sve vlasnike Internet prodavnice odličan vid promocije na društvenim mrežama, obzirom na njegovu popularnost i posećenost.

Očigledno je da Instagram privlači milione entuzijasta društvenih medija koji vole slike i video zapise:

  • Instagram tvrdi da je 30% njihovih korisnika kupilo nešto što su otkrili na Instagramu.

  • 60% korisnika Instagrama kaže da informacije o proizvodima i uslugama  nalaze na ovoj platformi

(Izvor: Instagram)

Kompanije koje se bave Internet trgovinom, trebalo bi da nastoje, ne samo da grade prisustvo na Instagramu, već i da ohrabruju korisnike da posete njihove online prodavnice.


U ovom poslu, ignorisanje društvenih mreža je korak nazad i pretnja da vas konkurencija nadmaši u svakom pogledu!

U ovom poslu, ignorisanje društvenih mreža je korak nazad i pretnja da vas konkurencija nadmaši u svakom pogledu.


Promocija internet prodavnice na vašem YouTube kanalu 

Ne znam da li znate, ali društveni kanali, poput YouTube-a, omogućavaju povezivanje sa drugim stranicama i profilima društvenih mreža.

Ovo može da bude odličan vid promocije vaše Internet prodavnice.

Sve vaše društvene veze možete dodati tako što ćete otići na svoj You Tube kanal (ako ga imate, naravno, ali i ako nemate, kreirajte ga odmah) i kliknuti na Prilagodite kanal (Customize Channel), a potom  klik na dugme Osnovni podaci (about).



Skrolujte do momenta kada vam se pojavi sekcija linkovi (links), gde možete da ubacite 4-5 relevantnih linkova (obavezno ubacite i link ka Internet prodavnici).


 Jednostavno, a može da bude jako korisno, ukoliko ste aktivni na ovoj platformi.

Nakon konfiguracije, linkovi će se pojaviti na početnoj strani vašeg YouTube kanala.

Kada na kanal unesete vezu ka svojoj online prodavnici, ona će se izdvojiti i privlačiti posetioce da kliknu na taj link, i na taj način će te im omogućiti da posete vašu online prodavnicu ili druge društvene naloge koje uređujete.

Da podsetimo…

Jedan od najefikasnijih marketinških kanala koje Internet prodavnice mogu koristiti za video je YouTube. To je druga, po veličini, posećena stranica (Googleova kompanija) i može da vam omogući veliki promet na Internet prodavnici, obzirom da Google indeksira video zapise u rezultatima pretrage.

Poznavajući efikasnost videa, u smislu optimizacije (SEO), koristeći YouTube – video u svrhu promocije, mogli biste dominirati u pretraživanjima za svoje proizvode.

Morate investirati u video snimke visokog kvaliteta (ovde će i dobar mobilni telefon da odradi posao), koji će edukovati posetioce i prikazati vaše proizvode. Ako ste aktivni na You tube-u, sigurno ćete se povezati sa onima koji posećuju vaš kanal.


Koristite na društvenim mrežama isto korisničko ime

Jedan od najvažnijih saveta za društvene mreže je isticanje jedinstvenog korisničkog imena – naziva, ukoliko je to moguće.

Pomozite svojim pratiocima i korisnicima da lakše pronađu vašu prodavnicu i neka znaju da vaša prodavnica stoji iza jednog imena, na svim mrežama.

Pogledajte GAP na facebook-u…@gap 



GAP na Instagramu…@gap 


 

GAP na twitter-u…@gap


 

Ako ne možete da osigurate jedinstveno korisničko ime na svim društvenim mrežama, onda možete da uradite sledeće:


Koristite vizuelno brendiranje

Dobra stvar kod online promocije je ta što uvek postoji neka druga opcija.

Ukoliko vas muči to što ne možete da koristite isto korisnčko ime na društvenim mrežama, onda se pobrinite da vizulno brendiranje na svim društvenim profilima bude konzistentno.

Koristite iste fotografije ili kolor šemu koju će vaši korisnici vremenom upamtiti i poistovetiti je sa vama, kao na primeru Dexico kids na facebook-u…



 Dexico na twitter-u…



Kao što vidite, dosledan logo i upotreba crvene boje, jadna je osobina koja ukazuje na isti brend, iako je korisničko ime drugačije. Danas svi znaju i prepoznaju Dexico, čak i klinci.


Ciljajte publiku koja je upoznata sa vašim proizvodima – Retargeting

Remarketing oglasi – retargeting, ciljaju na online korisnike koji su već posetili vašu internet prodavnicu ili se nalaze u vašoj bazi podataka, tj. na  listi email pretplatnika. Dakle, ovi oglasi se prikazuju korisnicima, koji su već pokazali interesovanje za vas i vaše proizvode.

Ovakva promocija Internet prodavnice na društvenim mrežama vam omogućava da se povežete sa onima koji su upoznati sa vama i vašim proizvodima.

Kroz retargeting nudite im mogućnost da kupe nešto od vas ili da se povežu sa vama na društvenim mrežama, posebno na facebook-u i Instagram-u, platforme koje se najviše koriste za remarketing (Google izuzimamo kao nekog ko stoji iza ovoga).

Twitter i Linkedin takođe nude slične opcije oglašavanja, koje vam omogućavaju da ciljate svoje posetioce sa oglasima koji promovišu vaše proizvode na društvenim mrežama.


Giveaways – Pokloni

Pokloni, ko ih ne voli!

Opšte poznat naziv za ovaj segment online marketinga je Giveaway. Poklanjanje proizvoda u svrhe marketinga može da bude zanimljiv i konstruktivan način da pronađete nove kupce, novu publiku, učvrstite odnose sa njima i popularizujete svoj brend.

Pojavom i popularnošću društvenih mreža, Giveaway dobija poptpuno novo značenje na polju online promocije.

Giveaway se najčešće organizuje putem društvenih platformi u cilju sticanja što većeg broja novih korisnika/pratilaca.


Promovisanje poklona na vašem web sajtu i preko društvenih medija stavlja vaš proizvod/proizvode pred novu publiku, privlači posetioce i pospešuje prodaju.


Ponudite kupone i popuste

Trgovci stalno koriste popuste i kupone jer ih smatraju efikasnim alatom za privlačenjem kupaca.

Nikada u istoriji maloprodaje kuponi i popusti nisu bili efikasniji i traženiji nego sada. Obzirom da oni i dalje predstavljaju jeftinu formu online marketinga, gotovo polovina svih Internet prodavaca je ponudila potrošačima neku vrstu online bonus-programa.

To znači da vaši konkurenti verovatno koriste kupone u svom marketing planu, pa možda bi trebalo i vi da razmslite o tome, ako već niste.

Drugi razlozi za korišćenje kupona su:

  • Povećan broj novih kupaca

  • Mogućnost povećanja prodaje određenog proizvoda

  • Uspešnije brendiranje i jačanje svesti kod potencijalnih kupaca

  • Nagrađivanje aktivnih kupaca

  • Podsticanje bivših kupaca na povratak

  • Izuzetno merljivi oblik marketinga


Nema sumnje da oba oblika promocije nude veliku moć i oduvek su bili moćan alat za promociju. Model elektronske trgovine ih samo čini lakšim za upravljanjem i isporuku.


Promovišite testemonijale i recenzije 

Iako to možda nije prvo što treba da uradite kada je u pitanju promocija Internet prodavnice, uvek je dobra ideja da sakupljate svedočenja i recenzije svojih kupaca i posetilaca i da ih koristite u svojoj marketinškoj kampanji.

Naravno, standardni sistemi pregleda proizvoda za Internet prodavnicu su korisni, međutim, oni koji uključuju fotografije i video zapise su još ubedljiviji.


Promocija Internet prodavnice nije obaveza, već potreba svakoga od vas u cilju poboljšanja samog poslovanja

Kao što ste videli u ovom postu, postoje brojni načini kojima možete uticati na promociju Internet prodavnice na društvenim mrežama. Ovde nije kraj, ali je sasvim dovoljno da krenete sa marketingom na društvenim mrežama. Važno je da to radite na dobar i profesionalan način: organski i putem online oglašavanja.

Svaki od ovih navedenih saveta treba da vam omogući stvaranje jake i sigurne baze vaših pratilaca na društvenim mrežama. Oni na taj način postaju ambasadori vaše prodavnice i vašeg brenda.

Iskoristite ove savete i neka vam budu polazna tačka za online promociju Internet prodavnice.

Share this post