Besplatni programi za obradu fotografija – 5 Fotošop alternativa

Besplatni programi za obradu fotografija – 5 Fotošop alternativa

Besplatni programi za obradu fotografija danas su pravi hit za sve one koji žele da budu aktivni na društvenim mrežama, ali i za one koji su u potrazi za jednostavnijom aplikacijom od Fotošop-a.

Slike su svakako jedan od najvažnijih komponenti web sajta. Uređivanje slika je često neophodno kako bi one, ne samo izgledale dobro, već i da se brzo učitavaju, kako bi performanse web sajta bile što bolje.

Kada govorimo o uređivanju slika, za mnoge Fotošop je alatka br. 1, ali za one koji nisu profesionalno vični grafičkom dizajnu, ovakva altaka je skupa i komplikovana.

Napravili smo za vas nekoliko testova i izabrali besplatne programe, koji se čine najpogodnijim i koje vašim slikama, u samo nekoliko klikova, daju potpuno novi izgled.

Besplatne alternative obavljaju dobar posao i donose sve potrebne alate za obradu i uređivanje vaših fotografija.

U praksi postoji veliki broj besplatnih alatki, koje običnu fotografiju mogu pretvoriti u nešto mnogo više od običnog. Možda nećete činiti neverovatne stvari kao u Fotošop-u, ali su vam na dohvat ruke i zašto da ih ne iskoristite.


1. GIMP

Mac, Windows & Linux

GIMP (GNU Image Manipulation Program) je sjajan besplatni uređivač slika. Mnogi kažu da uređivanje slika u GIMP-u deluje kao da radite u Fotošop verziji od pre 15 godina, ali to mu ne umanjuje vrednost.

U poređenju sa nekim drugim programima, nedostaju mu brojne funkcionalnosti, ali GIMP je Open source, tako da ako znate nešto i o kodiranju, možete sami dodavati funkcije koje su vam potrebne.

 GIMP

Interfejs GIMP-a je vrlo prilagodljiv, a zajednica je proizvela mnoštvo odličnih dodataka koje možete besplatno preuzeti. Osim toga, svakodnevno se dodaju nove funkcionalnosti, tako da već sada možete računati i na pojedine opcije koje su ranije bile u ponudi premijum paketa.

Mnogi misle, samim tim što je besplatan, da GIMP nema mogućnost da vam isporuči kvalitetnu fotografiju. Čak naprotiv, GIMP dolazi sa brojnim funkcijama poput:

  • retuširanje slika,

  • podešavanje boja,

  • brush tool,

  • gradijenti,

  • i dr.

Ovo samo ide u prilog činjenici da ovaj program za obradu fotografija poseduje dovoljno funkcionalnosti i za naprednijeg korisnika, uključujući masks layer filtere, pa čak i paket za animacije.


2. PAINT.NET

Windows

Iako deluje veoma jednostavno i dolazi u paketu za najosnovnije mogućnosti obrade slika, ovo je ipak pouzdan editor. Možda nije tako moćan kao GIMP, ali dovoljno da sredite i obradite svoje slike (idealan za početnike)!

Jednostavnost Paint.NET-a je jedna od glavnih prodajnih karkteristika:

  • brz,

  • jednostavan za rukovanje,

  • pogodan za zadatke koji ne zahtevaju jači i složeniji program.

Paint.NET

Tokom godina paint-u su dodate pojedine napredne alatke za uređivanje, poput:

  • layer-a, 

  • velikog broja filtera,

  • sjajnu 3D rotaciju / zumiranje – funkciju koja je zgodna za rekomponovanje slika,

  • bezbroj dodataka stvorenih u zajednici.

Piant.net sadrži sve osnovne funkcije, a moguće je skinuti i instalirati plug-inove (dodatke), koje je izradila zajednica okupljena oko ovog zanimljivog i besplatnog programa za obradu fotografija.

Na žalost, dostupan je isključivo za Windowse, pa ako koristite MAC ili neki drugi OS, moraćete da se opredelite za nešto drugo.


3. PIXLR X

MAC , Windows i Linux.

Još jedan odličan online alat za brzo uređivanje fotografija. Novo u 2019. godini je Piklr X, urednik fotografija nove generacije, naslednik Pixlr Editora (razvijen u Flash-u), koji je dugo godina bio jedan od omiljenih besplatnih online uređivača fotografija.

 

Pixlr X

Sa funkcijama i izgledom nalik onima u Fotošopu, prelaz na Pixlr X je veoma jednostavan. Trebaće vam neko vreme za prilagođavanje, ali sigurno drastično manje nego za Fotošop.

Piklr X donosi nekoliko poboljšanja u odnosu na svog prethodnika. Za početak, zasnovan je na HTML5, a ne na Flash-u, što znači da ga možete pokrenuti u bilo kom web browser-u. U osnovi je dobro osmišljen, sa interfejsom koji podseća na Photoshop Express.

Pomoću Piklr X možete da menjate boje i zasićenost, oštrite i zamaglite slike, primenite razne efekte…, da kombinujete više slika i dr. Postoji i podrška za leyer-e koje nećete naći u mnogim besplatnim online uređivačima fotografija i niz alata za slikanje i crtanje. Odličan izbor čak i za malo naprednije zadatke.


4. SUMOPAINT

Mac, Windovs i Linux

Teško da ga možete porediti sa naprednim opcijama koje imaju Fotošop i GIMP, ali i povrh toga Sumopaint je zabavan i jednostavan alat za stvaranje sopstvenih ilustracija ili uređivanje slika.

Ako ste novi u svetu uređivanja slika, u tom slučaju je aplikacija poput SumoPaint-a pogodna za vas.

 

SumoPaint

SumoPaint je popularna i besplatna aplikacija, koja ima preko 30 miliona korisnika širom sveta i umetničku zajenicu (Art community) koju čini prek 4 miliona user-a iz 200 zemalja, impresivno zar ne!

UI je vrlo sličan starijim verzijama Fotošopa i aplikacija ima sigurno najsavremenije funkcionalnosti za uređivanje slika,  možda napredniju i od samog GIMP-a. Sve u svemu, sjajan alat za uređivanje fotografija.


5. CANVA

Canva nije klasična alternativa Fotošopu, ali ipak smo je dodali na listu, jer je zanimiljiva običnim korisnicima. Ona ima 2 nivoa, besplatni i plaćeni. Besplatna verzija je savršena za obične korisnike. Jednostavno se prijavite sa svojom email adresom i dobićete besplatan skladišni prostor u cloud-u:

  • 1 GB za snimke i dizajne,

  • 8000 šablona za korišćenje i uređivanje.

  • Canva - besplatna aplikacija za obradu fotografija

Jednostavna alatka i ako želite da kreirate letak, brošuru, infografiku, sliku za društvene medije ili nešto slično, nema jednostavnijeg alata za to od Canve.


U samoj aplikaciji dostupno vam je na stotine besplatnih oblika, ilustracija i ikonica, kao i velik izbor atraktivnih fontova.

Ovde nećete pronaći napredne alate, ali postoje setovi za nanošenje nijansi, razni efekati, podešavanja svetline, oštrine, zasićenosti, kontrasta i još mnogo toga.

Canva ima zanimljiv i koristan blog na kom možete naučiti dosta o dizajnu, a dostupan je i velik izbor šablona koji će vam olakšati izradu materijala.

Ako želite da reklamirate web sajt, proizvode ili usluge putem društvenih mreža, a ne koristite neki od gore pomenutih uređivača, Canva je savršen alat za to.

Share this post