Open source software
***

Open source software

Mnogi od vas upotrebljavaju tzv. Open source software, a da toga nisu ni svesni. Hajde malo da se upoznamo sa ovim pojmom sa kojim sigurno dolazite u kontakt kroz rad na računaru. 

Open source je izraz koji se koristi za opisivanje softvera koji se isporučuje korisnicima potpuno besplatno i bez ograničavanja.

Ovo je opšta definicija, ali da pojasnimo.

Open Source software ili Softver otvorenog koda je popularna vrsta računarskih programa uz koje ide slobodan kod. Taj kod je dostupan svima onima koji žele da ga prilagođavaju svojim potrebama, ako je to potrebno i ovo iziskuje odgovarajuće znanje iz oblasti programiranja.

Mozilla Firefox, Thunderbird, Open Office, VLC Media player i dr, samo su neke od poznatijih aplikacija koje spadaju pod zajednički naziv naslova ovog članka.

Šta je to Open source i kako je moguće da su navedene aplikacije potpuno besplatne?

Ovo su samo neka od pitanja na koja ćemo pokušati odgovoriti  kroz ovaj tekst.


Kako funkcioniše Open source software?

Iako pojmovi i ideje kao što su Open source ili besplatni softver  postoje otkako je i računarskih tehnologija, poslednjih godina oni doživljavaju svoju punu afirmaciju i procvat. U prilog ovoj činjenici ide podatak da gotovo na svaku komercijalnu aplikaciju, bilo kog područja, dolazi minimalno još jedna besplatna.

Najbolji primer za to je Open source program Libre Office, koji predstavlja alternativu komercijalnom Microsoft Office paketu.

Ipak, pojedini korisnici i dalje koriste komercijalni softver. Određeni broj ga kupuje, a ima i onih koji odlaze s one strane zakona, koristeći piratske verzije programa koji su im dostupni.


Najveća snaga leži u otvorenom kodu

Kod otvorenog koda softver možete slobodno prilagođavati svojim željama i potrebama. Važno je samo da se obavežete da će te tako modifikovani kod, tj. aplikaciju, javnosti ponuditi pod istim licencnim uslovima. Naravno, uvek će biti i onih koji će ovo pokušati zloupotrebiti.

Kod Open source-a način izrade koda i cena izdvajaju se od komercijalnog softvera. Da stvar bude jasnija, kod plaćenog softvera korisnicima je zagarantovana samo sloboda korišćenja, dok su sva ostala prava u mnogome ograničena.

Još jedna važna i zanimljiva činjenica je da se Open source software razvija unutar zajednice u koju su uključeni brojni programeri i developeri. Svi oni manje – više rade volonterski na razvijanju, testiranju, unpređivanju i otklanjanju problema unutar ovog softvera.

U procesu samog razvoja softvera može se učestvovati na razne načine. Ne mora to biti samo puko programiranje. Postoje razne opcije kako mnogi od nas mogu da se priključe i doprinesu zajednici, ali više o ovome pogledajte na sajtu opensource.org.


Open source programi

Danas sigurno ne postoji neko ko nije čuo za Internet pretraživač Firefox organizacije Mozilla, koju su osnovali entuzijasti Open source pokreta.

Još jedan paket aplikacija za koji ste čuli – Microsoft Office. Za ovaj paket morate izdvojiti znatnu količinu novca, dok ćete za Open source verziju – OpenOffice, dobiti u potpunosti besplatno! 

Evo još jedan primer:

Ako ste u svom radu koristili Word, uz OpenOffice, kao zamenu, ali besplatnu, sigurno nećete primetiti da radite na Open source varijanti aplikacije za obradu teksta. Imate besplatan program koji takođe ima sve ono što je potrebno za rad na tekstu.

Odvojite malo vremena i uverite se i sami (sve vam je dostupno na Internetu).

Posetite adresu sourceforge.net na kojoj ćete naći najveću bazu Open source aplikacija i odaberite za sebe najbolje rešenje.

Naravno, pored dobrih stvari, o kojima smo do sada pisali, postoji i ona druga strana, koja ističe nedostatke Open Sourca.

Nedostaci Open source softvera

Dovoljno je da ukažemo samo na one nedostatke koje mogu remetiti vaš rad unutar ovog sistema:

  • Iz razloga nepostojanja zahteva za kreiranje komercijalnog proizvoda, Open source softver ima tendenciju da bude kreiran u skladu sa željama programera, a ne da se prilagođava potrebama korisnika.

  • Open source programi mogu biti manje “user-frendly” i ne tako laki za korišćenje, jer je manje pažnje posvećeno razvoju korisničkog interfejsa.

  • Open source softver je sam po sebi besplatan, ali ipak postoje indirektni troškovi, kao što je plaćanje spoljne podrške, koja može da iziskuje velike troškove.

Još dosta toga bi se moglo reći na ovu temu, ali za početak, dovoljno je da se upoznate samo sa osnovnim elementima Open source-a. Trudićemo se u našem daljem radu da proširimo ovu priču, ali možete čak i sami da krenete dalje i istražujete ovu temu kroz Internet.

Samo još jedan savet za sve one koji žele malo više da se upoznaju sa fukcionisanjem ovog softvera.

Krenite sa najpopularnijim Open source programom, koji iza sebe ima podršku velike zajednice, jer na taj način iza vas i vaših potencijalnih problema stoji veliki krug ljudi koji može da vam pomogne.

Share this post