CMS
Content Management System

CMS – Rešenje nove generacije

Danas velika većina internet portala i blogova koje posećujete ne bi postojali bez tzv. Content Management System-a. Ukoliko želite da pokrenete sopstveni blog ili sajt, ili možda da se bavite kreiranjem sadržaja na Internetu, to ćete najlakše uspeti koristeći CMS.

Mnogi se pitaju šta je to i čemu služi CMS?

Skraćenica CMS zapravo znači – Content Management System ili u prevodu Sistem za upravljanje sadržajem, koji vam pruža mogućnost za kreiranje i izmenu sadržaja kao što su:

•         tekst

•         fotografije

•         multimedijalni sadržaji

Svi ovi podaci nalaze se u pozadini CMS aplikacije, u tzv. bazi podataka, koja skladišti sve vezano za vaš web sajt (uključujući i podatke registrovanih korisnika).

Zašto vam ovo napominjemo?

Baza podataka predstavlja osnovu svakog informacionog sistema i bez nje, u okviru CMS-a, vaš blog ili web sajt ne bi ni postojao.

Ukoliko ste vlasnik ili administrator sajta koji se redovno ažurira, onda  je CMS odlično rešenje, ali vam je neophodno i osnovno znanje o njemu. Uz malo truda bićete u mogućnosti da uz pomoć CMS-a  sami  i na jednostavan način izvršite potrebne izmene na svom web sajtu ili blogu, jer je on u suštini projektovan da se u njemu može snalaziti prosečan korisnik računara.


Karakteristike CMS rešenja

Postoji mnogo CMS rešenja, od kojih su neka veoma popularna i koriste se na mnogim sajtovima. Za neke od njih ste možda i čuli – Joomla, Drupal, a ako ste pokrenuli svoj blog, onda ste možda i koristili neki CMS kao što je WordPress ili Blogger.

Sistem za upravljanje sadržajem (CMS) je rešenje nove generacije programera. Pre toga, devetesetih godina skoro svi sajtovi bili su rađeni u HTML-u, koji nema mogućnost dinamičkog uređenja sadržaja  – to su tzv. statični sajtovi.

Od kada se prešlo na savremene programske jezike (poput PHP-a), krenulo se i sa razvijanjem mogućnosti oko dopunjavanja sajta od strane vlasnika ili administratora (dinamički sajtovi).

Sada je sa CMS-om sve postalo krajnje jednostavno i funkcionalno i otuda danas ovako veliki broj web portala i blogova. Dakle, poenta svakog CMS sistema je da omogući urednicima sajta udobno i jednostavno dalje ažuriranje i snalaženje, bez dublje obuke ili učenja osnova programiranja.

U praksi danas postoje 3 osnovne kategorije CMS sistema:

1. CMS otvorenog koda (Open source programi)


U ovu kategoriju spadaju: WordPress, Joomla i Drupal i ovo je ubedljivo najrasprostranjenija kategorija.

Ukoliko ste početnik najbolje je da se opredelite za neki od ovih besplatnih programa, jer su daleko jednostavniji za rad od onih jačih i naprednijih sistema, ali su ujedno i načešće korišćene  aplikacije.

2. Komercijalni CMS


CMS sisteme iz ove grupe razvile su specijalizovane kompanije u svrhu prodaje. Ovi sistemi nalaze svoju upotrebu kod većih projekata, jer je cena nabavke i održavanja CMS-a ovog tipa daleko veća. Prednost se ogleda u tome što direktno sarađujete sa kompanijom koja je razvila sistem, tako da uvek znate kome da se obratite za dodatne zahteve ili za korisničku podršku.

3. CMS po zahtevu


Ove sisteme razvijaju specijalizovane firme za potrebe određenog projekta. Oni su maksimalno orijentisani ka ispunjenju konkretnih ciljeva projekta i nisu namenjeni masovnoj prodaji.


Zaključak

Sve u svemu, CMS je namenjen onima koji žele da se na bilo koji način prezentuju na Internetu, a da pri tom ne moraju da koriste programerske usluge.

Zamislite samo, pre CMS-a morali ste za svaku postavku ili izmenu sadržaja sajta kontaktirati programera, što je iziskivalo i dodatne troškove održavanja. Danas to više nije slučaj, jer upravo taj deo možete sami rešavati.

Da li vam se sada ovaj članak čini korisnim i šta mislite, da li vam je CMS potreban?

Share this post