Gutenberg editor – Nov način uređivanja sadržaja u WordPress-u

GUTENBERG EDITOR – Nov način uređivanja sadržaja u WordPress-u

Sa verzijom WordPress-a 5.0, 6. decembra 2018. došao je novi editor pod nazivom Gutenberg editor  (Block Editor).

Napomena: Sadašanji naziv za novi editor je BLOCK EDITOR, a za one koji imaju starije verzije WordPress-a, Gutenberg dodatak (plugin) možete pronaći na kontrolnoj tabli vašeg sajta, pod stavkom „Plugins menu“.

Gutenberg editor (Block Editor) je sad već potpuno novo okruženje u WordPressu, koje je donelo izmene u samom kreiranju sadržaja.

Gutenberg je izazvao mnogo polemike u svetu WordPress-a jer ga neki prihvataju, neki su veoma kritični prema novom editoru, a čini se i da mnogi ne znaju i nisu upoznati sa ovom značajnom promenom.

Sav taj haos otežava da vidimo Gutenberg onakvim kakav on zaista jeste, s toga, hajde da razjasnimo i vidimo šta je zapravo ovaj editor i šta može da vam pruži, šta je novo, a šta drugačije?


Kako je nastao Gutenberg editor?

Nazvan po Johannesu Gutenbergu, koji je izumeo mašinsku štamparsku mašinu, Gutenberg editor je svetu predstavio i osnivač WordPress-a – Matt Mullenveg, na WordCamp Europe 2017. godine. Naša publika je imala priliku da ga čuje i na WordCampu u Beogradu u Sava centru 2018.

Njegovim rečima:

Najveće unapređenje dolazi u vidu building blocks – blokova sadržaja koji predstavljaju potpuno drugačiji pristup kreiranju i uređivanju sadržaja u okviru postova i stranica. Sada je daleko lakše postaviti i urediti fotografiju, galerije, forme za kontaktiranje i sl – sve ove opcije obuhvaćene su novim blokovima koji čine okosnicu Gutenberga.

U suštini, Gutenberg je novi WordPress editor, sa velikim brojem karakteristika za uređivanje sadržaja. On pojednostavljuje kreiranje i uređivanje web stranica, što je naročito korisno prosečnim korisnicima WordPress-a i mislimo da je to značajan pomak.


Gutenberg omogućava kreatorima web stranica da izrade strane koristeći blokove – drag and drop elemente, uz pomoć kojih se lako uređuju postovi i stranice.

Ovi blokovi u potpunosti menjaju interakciju korisnika i developera sa WordPress-om, tako da kreiranje web sadržaja bude lakše i intuitivnije za svakoga, bez obzira na tehničke sposobnosti.


Šta Gutenberg menja u WordPress-u?

Gutenberg editor ne menja kako WordPress funkcioniše, već način na koji vlasnici web sajtova (ili web dizajneri) komuniciraju s njim. Umesto puno kratkih kodova i meta boksova, koristite jednostavne blokove.

Ovi blokovi omogućavaju da napravite složeniji dizajn od onih u starom klasičnom uređivaču.

Koristeći ovaj koncept blokova, sada možete odrediti svaki deo vašeg sadržaja i ne samo to, možete definisati njihove specifikacije po bloku.

Gutenberg blok editor je spreman da eliminiše potrebu za Page Builder-ima za većinu standardnih sajtova, ali kada se radi o izgradnji složenijih stranica, (poput sales ili landing stranica), verovatno ćete koristiti fleksibilnost koju nude Page Builder-i ( barem u trenutku Gutenbergovog početnog izdanja).


Prednosti Gutenberg editora

Nisu potrebne tehničke veštine da bi se napravio prilagođeni raspored za blog post ili veb sajt,

  • Jednostavno dodavanje, pomeranje i poravnavanje blokova.

  • Pojednostavljen proces pisanja,

  • Omogućava vam da kreirate dosledan i napredan dizajn bez mnogo oslanjanja na TinyMCE,

  • Blokovi dozvoljavaju korisnicima da intuitivno izrađuju složene layout-e (ako ste novi u WordPress-u ili nemate prethodnih saznanja o njemu, svideće vam se, sigurni smo),

  • Gutenbergov interfejs je prilagođen mobilnim uređajima,

  • Programeri mogu da kreiraju Meta blokove i prilagođene blokove za višekratnu upotrebu.

Bez obzira na celu priču – ne morate da koristite novi blok editor i možete nastaviti da i dalje koristite klasični editor. Sigurni smo da je Gutenberg – Block editor budućnost uređivanja sadržaja u WordPress-u i mislimo da bi trebali da mu date šansu i da, ako već niste, probate novo iskustvo uređivanja sadržaja.

Share this post