Izrada web sajta i cena kao faktor

Izrada web sajta i cena kao faktor

Izrada web sajta i cena kao faktor može da bude presudna, ali takav projekat često ode u pogrešnom pravcu.

Bez obzira da li redizajnirate postojeći web sajt ili želite da krenete sa izradom web sajta od nule, postavlja se pitanje da li krenuti sa CMS-om, koji ne iziskuje veliki budžet ili razvijati rešenje po vašim poslovnim zahtevima – Custom CMS, koji je sam po sebi zahtevniji, pa samim tim i skuplji? 

Da li je za izradu web sajta cena najvažniji faktor ili ne, to je nešto sa čim treba prvo raščistiti.

Kao prvo, krenite od toga da definišete potrebe vašeg poslovanja, što će vam i dati odgovor na ovo pitanje!

Ako ste tek u osnvanju ili razrađujete mali biznis, ne savetujemo vam izradu custom web sajta, jer razvijanje prilagođenog sajta obično prevazilazi potrebe jednostavnih web sajtova. Njima ne trebaju dodatne i složene funkcije, već jednostavan sistem upravljanja blogovima ili stranicama, uz pomoć open source platformi ili websajt bildera.

Osim toga, mnogi se pitaju da li mogu da krenu sa izradom web sajta bez dodatnih veština dizajniranja i kodiranja?


Web sajt bilderi

Web sajt bilderi, poput Wix-a, nude korisnicima laka rešenja za izradu web sajta, tj. imaju mogućnost da kreiraju internet stranice bez dodatnog kodiranja.

U ponudi se nalaze već predefinasni dizajn stranica i elementi, sa ugrađenim funkcionalnostima. Odaberete nešto od ponuđenog i odmah krećete sa uređivanjem, a pod uređivanjem mislimo na pisanje i dodavanje teksta, otpremanje slika i video zapisa.

Ovi sistemi rade po principu: „Što vidite to i dobijete“, manje-više, po pristupačnim cenama.

Jednostavni su za upotrebu i pokrivaju potrebe sturt-up firmi, sa ograničenim budžetom i malih firmi poput foto studija, bendova, agencija za organizovanje događaja, salona i sl.

Osim web sajt bilder-a, u ponudi su i open source CMS sistemi koji, kada je u pitanju izrada web sajta i cena, imaju više rešenja:


Open source CMS platfome

Tržište CMS-a je veoma raznoliko: rešenja se razlikuju po obliku, funkcionalnosti i ceni, što je obično i presudan elemenat.

Pod CMS platformom mislimo na sisteme poput WordPress-a, a prate ga Joomla i Drupal. To su sistemi koji imaju unapred definisan interfejs i neke osnovne funkcionalnosti. Verujemo da su vam ovi sistemi već dobro poznati, jer ste tragajući i razmišljajući o izradi web sajta i ceni, ovu temu dobro upoznali na Internetu, naročito WordPress.

WordPress je počeo kao platforma za blog, ali se od tada dosta razvio i koristi se za sve vrste web sajtova. Trenutno je najpopularniji open source CMS sistem i ima najaktivniju zajednicu korisnika. To je dovelo do velikog broja tema na tržištu, besplatnih i premium, prilagođenih različitim vrstama poslovanja.

CMS sistemi dozvoljavaju određeni stepen personalizacije za korisnika (prilagođavanje potrebama korisnika). Međutim, ove teme zahtevaju i ručnu konfiguraciju web stranica i za to će vam ipak biti potrebne neke veštine kodiranja, u najmanju ruku, poznavanje html.a i css.a.

Ako vladate ovim veštinama, onda imate mogućnost da na postojećoj temi razvijate custom web stranice, prema svojim potrebama, i jos dosta toga. Sa WordPres-om se ipak ide malo dalje u odnosu na web sajt bildere, koji su sa te strane ograničeni, ali sa razlogom, jer je ciljnja grupa prosečan korisnik računara.

Nakon podešavanja WordPress teme i uz pomoć već gotovog grafičkog interfejsa možete jednostavno da unosite tekst, slike, multimedijalni sadržaj i još puno toga, što vam daje mogućnost da održavate dinamički web sajt.

Dakle, izrada web sajta i cena ovde zavise isključivo od vrste, veličine vašeg poslovanja i visine budžeta koji odvajate samo za razvoj.


Custom CMS

Još jedna opcija u nizu, kada je u pitanju izrada web sajta je i tzv. Custom CMS (prilagođeni CMS). U pitanju je sistem koji je u osnovi izgrađen od nule i 100% prilagođen vašim zahtevima.

Prilagođeni CMS omogućava vam da dođete u posed web sajta koji odgovara potrebama vaše firme. Cilj je kreirati i razviti web sajt koji nude mnogo veće performanse u poređenju sa open source CMS-om.

Izrada web sajta i cena kao faktor ovde imaju posve drugu konotaciju, jer je Custom CMS daleko složeniji, zahtevniji i skuplji za razvoj, ali dugoročno posmatrano, daleko isplativiji.


Izrada web sajta i cena

Jedno od ključnih pitanja kod izrade web sajta je sledeće: šta je bolje?

Istina je da se mi odlučujemo za prilagođeni razvoj jer nudi svojevrsnu fleksibilnost, ali postoje neki slučajevi gde CMS poput WordPres-a ili Wix-a nude pravo rešenje.

Ipak, odgovor na ovo pitanje realno je dati tek nakon uvida u samo poslovanje, potrebe, ciljeve, jer su to pokazatelji u kom smeru i sa kojim alatima razvijati web sajt.

Evo nekoliko smernica za razmišljanje:

Izrada web sajta na open source platformi je svakako povoljnija od prilagođenog CMS-a. Međutim, prilagođeni razvoj jeste skuplji, ali uprkos tome, on ima ima tendenciju da bude dugoročno gledano isplativiji.

Sigurno se pitate kako?

Ovi projekti su usmereni prema specifičnim poslovnim zahtevima klijenta i njegovog poslovanja, prilagodljivi su, trajniji, fleksibilniji kada je u pitanju širenje i unapređivanje same platforme.

Ako ipak krenete sa open source CMS-om, moguće je da ćete vremenom, kada vaše poslovanje poraste (ako poraste) imati i druge potrebe, a to automatski podrazumeva dodatno ulaganje u razvoj web sajta, pa sa te tačke gledišta svakako nije isplativija opcija.

Da, teško je sagledati sve aspekte na samom početku, ali mislimo da niko ne ulazi u ovu priču sa osećajem da će izgubiti bitku, već da će se vremenom širiti i rasti.

Dobro planiranje, pa i procena ovde su od presudnog značaja.

 


Izrada web sajta i vreme potrebno za razvoj

Izrada web sajta na CMS platformi štedi mnogo vremena, jer postoji mnoštvo dodataka koji vam omogućavaju da ih brzo „ubacujete“ u projekat. Činjenica da možete koristiti prethodno postavljene šablone, omogućava vam da smanjite vreme potrebno za njihovu izradu.

Zvuči sjajno.

Ali šta kada dođete do tačke kada morate da razvijete neke dodatne funkcionalnosti (što zavisi od složenosti samog projekta).

Nije preporučljivo jednu WP temu zameniti i preplaviti dodacima, tzv. plugin-ovima, jer oni umanjuju stabilnost platforme, pa samim tim i stabilnost vašeg web sajta.

Razvijati, na ovaj način, web sajt sa složenim preformansama, koji odudara svojom kompleksnošću od jednostavnih web stranica, veoma je rizično.

Sa druge strane, prilagođeni razvoj web sajta zahteva prethodni plan i strategiju kako bi dostigli idealnu strukturu i optimizovani dizajn za ciljnu publiku. Bez detaljnog plana, razvoj prilagođenog web sajta je skup i besmislen.

Jasno vam je da ovaj proces izrade web sajta zahteva mnogo više vremena, ali na kraju dobijate kvalitetan, bezbedan, funkcionalan web sajt, sa visokim performansama!


ROI i konverzija

Sa ovom temom bi trebalo dublje ući u analizu, ali statistika pokazuje da svi oni koji su izradu web sajta bazirali na prilagođenom razvoju, prema svojim potrebama, imaju veći ROI od onih projekata kreiranih pomoću standardnih CMS sistema.

Kada je web sajt razvijen i dizajniran u skladu sa poslovnim ciljevima i sa pravom ciljnom grupom na umu, konverzije i prodaja se povećavaju.

 

Korisničko iskustvo

Slika igra važnu ulogu kada je u pitanju privlačenje korisnika i povećanje prodaje. Logično, izrada web sajta po principu prilagođenog razvoja ima više mogućnosti da web sajt učini vizuelno atraktivnom, jednostavnim za upotrebu i efikasnim kada je u pitanju stvaranje zadovoljavajućeg korisničkog iskustva (UX).

Ostali CMS sistemi nude već gotovi dizajn koji, ukoliko niste vični kodiranju, ne možete da menjate i prilagođavate svojim potrebama. Moraćete da se obratite dizjnerima i dodatno uložite u ovaj segment.


SEO i prilagodljivost

Ovde odmah moramo da damo veliki plus Custom CMS-u, jer je on daleko bolji i prilagodljiviji za SEO i dobro pozicioniranje na pretraživačima. Samim tim što izrada web sajta kreće od nule, imate mogućnost da SEO prilagodite većini algoritama za dobro pozicioniranje na Internet pretraživačima: čist kod – brže performanse.

Ne mislimo da ostale CMS platforme nije moguće optimizovati. Ne, čak suprotno, ali problem ponekad nastaje u već definisanom kodu, za koji niko ne može da vam garantuje da je odrađen po SEO pravilima. Moraćete dobro da anlizirate template i najčešće da izbacujete elemente, ispravljate propuste i nedostatke u samoj temi. Opet, ako niste vični tome, razvoj vas može koštati mnogo više.

Procenite sami.


KOD

Ovo je nešto što ne ulazi u kriterijume,  iz razloga što mnogima nije vidljivo, ali čist kod (kod koji je lako razumeti i promeniti) može vam olakšati mnogo toga u budućnosti. Kada poželite da unesete veće promene na web sajtu, a programer ne može da dešifruje originalni kod, nastaje problem (ne uvek, naravno).

Custom CMS koristi čisti kod sa funkcionalnošću koja je klijentu potrebna. Standardni CMS sistemi, nasuprot prilagođenom, nose sa sobom dosta nepotrebnog koda (naročito plugin-ovi , tj.dodaci, koji se u velikom broju instaliraju u već postojeće teme) i koji mogu da prouzrokuju dosta problema, posebno kada sajt krene da se širi (usložnjava).

Dakle, da li kvalitetna izrada web sajta i cena idu pod ruku preduzetnicima?

Prošli smo u kratko 3 vrste CMS rešenja: Web sajt bilderi, open source CMS i prilagođeni CMS.

Kako doneti pravu odluku tako da odnos cene i kvaliteta bude zadovoljovajući?


Iako prilagođeni CMS deluje kao najbolje rešenje, ono nije rešenje za sve. Ako vaši zahtevi nisu veliki i imate ograničen budžet i vremenski okvir, možda biste trebali da potražite standardniji izbor.

Web sajt bilderi (poput Wix-a) su najlakši za upotrebu i najbrži kada je u pitanju izrada web sajta, a troškovi su prihvatljivi i za one sa ograničenim budžetom. Međutim, moraćete da budete zadovoljni funkcionalnošću i stilovima koje pružaju, jer nećete moći mnogo da promenite.

CMS platforma poput WordPress-a daje više prostora za prilagođavanje, ali zahteva određene veštine: dizajn, kodiranje i sl, a vremenski i dalje ide pod ruku onima koji žele brže i jeftinije rešenje.

Međutim, za sve one koji prevazilaze postojeće CMS sisteme, bez sumnje bi trebalo da idete napred i krenete izradom web sajta po meri vašeg poslovanja.

Prilagođeni razvoj omogućiće vam da napravite web sajt koji se prilagođava vašim potrebama i pomaže vam da prodate više i bolje se pozicionirate. I ne samo to; moći ćete lako i bezbedno da rastete i evoluirate sa njim. Zbog svega što pruža, vredi uložiti u takav projekat, bez dalje rasprave. Ako takav web sajt usmerite na potrebe klijenata, kvalitet usluge, stručnost i personalizovan pristup kupcu, vrlo brzo će vam se vratiti sav uložen trud.

Dakle, kada izrada web sajta i cena kao faktor ne budu više išli ruku pod ruku i kada nestane taj ograničavajući faktor, onda će vaše ideje i planovi da se razvijaju 100% u skladu sa poslovanjem, potrebama tržišta, kupaca i klijenata.

Share this post