Web sajt dizajn - trendovi u 2019. godini

Web sajt dizajn – trendovi u 2019 godini

Web sajt dizajn podložan je stalnim promenama i inovativnim rešenjima.  Ovaj svet se brzo menja i razvija i sve te promene utiču na nas koji se bavimo ovim poslom, ali i na vas, koji se neposredno srećete sa ovim.

Korisničko iskustvo, o kojem često govorimo i koje je direktno vezano za ovu temu, podrazumeva korisnost, lakoću upotrebe i efikasnost samog sistema – web sajta.

Koliko dobro korisnici mogu da razumeju i na koji način mogu da komuniciraju na sajtu, zavisi isključivo od web sajt dizajna ili web dizajna uopšte. 

Ukoliko korisnik lako da dođe do odgovarajućih informacija i, pri tome, sagleda korisnost sajta, on će sigurno nastaviti da ga koristi – duže će se zadržavati na sajtu, dobijaćete povratnu informaciju od njega i na kraju ostvariti prodaju.

Hajde da vidimo koji su to najnoviji koncepti i alatke dizajnera i programera u ovoj godini, koji nam omogućavaju da za korisnike izgradimo što bolje korisničko iskustvo na web sajtu i pri tom dođemo do što većeg broja korisnika i klijenata. 


Mobilni uređaju i dalje dominiraju (Mobile first) 

Kao što znamo, više od 50% prometa na web sajtu danas se generiše putem mobilnih telefona. Preduzetnici sada moraju da “grade” sajtove koji su prilagođeni mobilnim uređajima, jer ovaj trend neće proći u skorije vreme. 

Google je već pokrenuo Mobile-first Indexing, stavljajući veći naglasak na sajtove sa mobilnim verzijama. 


Mobilni uređaju i dalje dominiraju – Mobile first 

Web sajtovi, optimizovani za mobilne uređaje, prvi se pojavljuju u rezultatima pretraživanja, u poređenju sa onima koji to nisu (tu ubrajamo i one koji su delimično prilagođeni-nedovršeni, što god to značilo, ali u praksi viđeno). 

Sada će botovi njapre proveravati mobilnu verziju vašeg web sajta. To znači da je Mobile friendly web sajt ključ za poboljšanje ranga na Internet pretraživačima i dolazak većeg broja potencijalnih klijenata.


Web sajt dizajn i Minimalizam

Strategija minimalističkog web sajt dizajn-a je ona koja teži da pojednostavi interfejs  – uklanjanjem nepotrebnih elemenata i sadržaja sa web sajta.

Što je manje elemenata i sadržaja na web sajtu, to će vaša publika manje razmišljati i tragati za određenim informacijama (lutanje stranicama web sajta često zna da izludi posetioce).

Možda jedan od klasičnih i bezvremenskih trendova u web dizajnu, minimlizam je ipak estetski izbor. 

Ako je web stranica dizajnirana na pravi način, pokazaće korisniku tačno ono što traži, a to je i cilj.

Jednostavan interfejs

Minimalizam će nastaviti da dominira digitalnim „pejzažom“ 2019. Animacije i dodatni efekti, kao i jasna tipografija, bez ometajućih elemenata, daće web sajtovima slobodu i neophodan kontrast. 

Jedna od karakteristika minimalističkog pristupa je i tzv. Flat design (Ravan dizajn).


Ravan dizajn  (Flat design)

Flat design je moderan minimalistički pristup dizajnu. Njega karakteriše upotreba čistog i otvorenog prostora, svetlih boja, jednostavnih oblika i dvodimenzionalnih ilustracija. 

Flat dizajn

Ovaj stil dizajna počeo je kao još jedan web sajt dizajn – trend, ali tokom godina, postao je standard.

Porast Flat dizajna može se pripisati potrebi za brzim očitavanjem sajtova, koji korisnicima pružaju prijatno iskustvo pregledavanja na mobilnim i desktop računarima. 

Napomena: Nije uvek sve u dizajnu, već i u brzini.

Lepo dizajniran sajt je svakako bitna stavka, ali imajte na umu da ne sme biti preopterećen podacima koji ga usporavaju. Najnoviji web dizajn trendovi insistiraju na efikasnosti, uz zadržavanje modernog izgleda sajta

Flat dizajn se uglavnom oslanja na jednostavne ilustracije i prikaz sa što manje detalja i nepotrebnih ukrasnih delova. Web sajt, dizajniran na ovakav način, olakšava navigaciju i omogućava korisnicima da se fokusiraju.

Na web sajtu Awwwards pronašli smo sjajne primere, koji jasno ukazuju na to koliko je ovaj trend prisutan i uticajan, ističući sve elemente i pozitivne strane flat dizajna.


Geometrijski oblici 

Geometrija se na različite načine primenjuje u dizajnu – od određivanja rasporeda i proporcija, do dekorativnih elemenata, koji oplemenjuju i oživljavaju bilo kakav prostor, uključujući i web sajt.

Geometrijski oblici mogu da naprave zanimljiv estetski doživljaj na web sajtu. 

Čiste linije klasičnih trouglova, krugova, čak i rombova, omogućavaju vam da na web sajtu postignete, jedan od osnovnih principa dizajna – ravnotežu i da ujedno eksperimentišete sa njima i stvarate nešto novo i uzbudljivo.

Raspored i proporcija

Ovde ne govorimo o pravilnoj i nepravilnoj upotrebi geometrijskih oblika, reč je o umetničkoj slobodi i dobijanju što boljeg – efektnijeg izgleda i korisničkog iskustva.


Big Bold Tipografija

Tipografija je najvažniji elemenat kada je u pitanju vidljivost – što je veća i jasnija, tim bolje. 

Proces ugradnje tipografskih elemenata – fontova, koji su pre nekoliko godina bili tehnički nemogući, ili podržani od strane samo nekih pretraživača, bio je prilično dug.

Srećom, situacija se promenila. Poslednjih nekoliko meseci došlo je do porasta bogatstva tipografskih slova i stilova.

Bold fontovi  

Upotreba velikih i podebljanih slova je trend koji daje „ličnost“ tekstovima i, u nekim slučajevima, oduzima slikama glavnu ulogu. 

Kreativna upotreba tipografije je u centru pažnje i polako pretiče multimedijalne elemente, koji često loše utiču na brzinu očitavanja web sajta.

Bog Bold

Kako se naglasak na webu više usmerio na sadržaj, povećavanje veličine fonta na web stranicama omogućio je da prikaz teksta bude jasan, čitljiv i razumljiv.

Posetioci danas skeniraju sajtove, ne udubljuju se odmah u sadržaj, s toga birajte reči, ali i fontove.

Serif se vratio!

Serif fontovi su se vratili i kao što možete da vidite na Internetu, veliki broj web sajtova koristi upravo ove fontove. Dizajneri Serif naglašavaju u naslovima – gde ovi fontovi izgledaju efektno, primamljivo i pomažu u bržem i lakšem prenošenju poruke.


Asimetrija 

U zadnje vreme vidimo da dizajneri idu van standardnih okvira, tragaju za novim izrazom, tj. eksperimentišu (što je i za očekivati). Čini se da ih to vodi ka nekim novim i kreativnim idejama.

U praksi se pokazalo da kvalitetne inovacije privlače pažnju posetilaca, ali da ne reaguju najbolje na preterano eksperimentisanje.

Malo slobodniji stil, bez preteranog odstupanja od standardne metodologije, činiće savršen balans u dizajnu.

Trend savršeno simetričnih strana polako ustupa mesto asimetriji i vizuelnim eksperimentima. 

Asimetrija je u web sajt dizajnu jedna od komplikovanijih tehnika za izvođenje, ali ako se odradi na pravi način to će rezultirati lepim i privlačnim dizajnom.

Iako definicija asimetrije podrazumeva nedostatak simetrije, to ne znači i nedostatak ravnoteže, kako neki naglašavaju.

Igranje sa tekstualnim sadržajem i odstupanjem od standardnog layout-a, gde do pojedinih delova sajta ne dolazite krećući se od vrha ka dnu, već, recimo, s desna na levo, kružno ili u nekom drugačijem pravcu.

Ne plašite se eksperimentisanja, posebno ako je klijent voljan da proba nešto novo.

Za običnog posetioca, susret sa asimetričnim rasporedom je dovoljno neobičan i ako to uradite suptilno i efektno, zainteresovaćete ga i ubediti da se malo više udubi u sadržaj vašeg web sajta. 

Na ovaj način vaš brend će se izdvojiti i kreiraćete jedinstveno iskustvo vašim posetiocima.

Iako kod nas, na ovim prostorima, nećete naći mnogo primera koji primenjuju ovaj elemenat u web sajt dizajn-u (još uvek se u većini slučajeva koristi standardna struktura), ovo je svakako trend koji uzima maha i postaje sve popularniji.


Crno-bela paleta 

Boja utiče na raspoloženje…objedinjuje brend…usmerava korisnike kroz interfejs …

Za 2019. godinu vidimo postojanje veoma smelih crno-belih template-a koji deluju impresivno.

 Crno beli svet

Boje nam daju da vidimo svet onakavim kakav jeste, u punom sjaju, ali kada boje izostanu, svet izgleda sasavim drugačije, jednostavnije, ali teksture i oblici postaju jasniji.

Bela je sama po sebi čista i rezervisana, dok je crna jaka i uporna. Kombinovanjem ove dve boje dobićete upečatljiv izgled.

Najveći efekat kod crno-belog dizajna, postiže se dodavanjem minimalne količine boje, na delove koje želite da istaknete, kao CTA ili naslov i sl.


Video zaglavlja

Ovo je jedan od starijih (ali ne zastarelih) trendova, koji su postali industrijski standard.

Ako ste zbunjeni zašto uopšte ima smisla da dodate ovako težak elemenat na web sajt, to je dobro – znači da razmišljate o ovome kako treba.

Sa jedne strane, dodavanjem videa, bogatite web sajt relevantnim sadržajem, dok sa druge strane videa mogu znatno da uspore web sajt, što za vaš posao nikako nije dobro. Uz malo ekspertize, ovaj momenat vam neće praviti problem.

Dobra stvar, i ključna u ovoj priči, je ta što video snimak ima moć da odmah uključi posetioce u vaš svet – da pokrene interakciju, pa samim tim i poveća konverziju.

Duže zadržavanje posetilaca na web sajtu jedan je od glavnih SEO signala i uz pomoć kojeg ćete se dobro rangirati na Internet pretraživačima. 

Danas su posebno popularni i sve više se koriste video snimci,  koji se prostiru preko čitavog ekrana, sa centriranim tekstom, logotipom i menijem preko njega.

Sve češće se koriste i fotografije na kojima dolazi do diskretnog i ponavljajućeg pokreta nekog elementa – sinemagrafije (eng. Cinemagraph).

Ljudi su  navikli da gledaju videa na svojim uređajima, stoga obratite pažnju na to:

  • kakav je doživljaj snimka na mobilnim uređajima,

  • kakvu atmosferu pravite,

  • kakav je kvalitet snimka (što treba da vam bude prioritet).


Godina u kojoj dominira sadržaj

Verujemo da svi trendovi prirodno evoluiraju. Web sajt dizajn se stabilizovao, ako tako možemo reći, postoje jasne smernice, za one koji žele da se upuste u ovu priču.

Međutim, rezultat ovih trendova su digitalni proizvodi i sajtovi, koji u velikom broju slučaja izgledaju slično, a ono što ih odvaja jeste sadržaj, a pod tim mislimo na tekst.

Ojačajte veštine pisanja i postanite efikasniji u kreiranju sadržaja za web. 

Ova godina, 2019. biće godina velikog pisanja – godina pripovedanja i narativa. 

Svaki puta kada neko pristupi vašem web sajtu, prva stvar koju skenira je tekst.  Ako vašim čitaocima pružite kvalitetne i relavantne tekstove, razvićete dobar odnos sa njima.

Kada komunicirate na ovaj način, onda fokus nije na direktnoj prodaji, već na čistoj komunikaciji u kojoj se gradi poverenje između vas i vaših klijenata.

  • Reči su način na koji komunicirate sa svojim timom (kako bi se posao obavio efikasno)

  • Reči su način na koji privlačite klijente (za svoj brend)

  • Vaš tekst i reči su način na koji govorite potencijalnim klijentima zašto bi trebalo da se odluče za ono što vi radite.

Ovo je definitivno godina u kojoj ćemo akcenat staviti na tekst i pisanu reč.

 

Zaključak

Čini se, bar na osnovu onoga što smo mi videli, da je eksperimentalni pristup, u web sajt dizajnu, više nego dominantan.

Sa dodatnim prostorom, asimetrijom i eksperimentišući sa tipografijom (uzimanjem inspiracije iz prošlih vremena) , 2019 deluje izazovno i teško je reći u kom pravcu će se dalje razvijati.

Ovim postom smo dotakli temu o web sajt dizajnu, obuhvatajući osnovne elemente koji su postali sastavni deo web sajtova koji danas dominiraju na Internetu.

Svet za koji dizajniramo proizvode i usluge složeniji je nego ikada ranije, zar ne!

Da biste se izdvojili u ovoj “gomili” i zaista napravili razliku, morate da stavite svoje korisnike u centar svog poslovanja, jer sve što radite, radite zbog njih.

Iskoristite ovaj mali vodič, ekspirimentišite malo…budite u trendu… i povedite svoje potencijalne kliijente na putovanje kakvo neće lako zaboraviti. Ako uspete svojim web sajt dizajnom da ih zaintrigirate, za posao nećete morati mnogo da brinete.

Share this post