Promocija web sajta kroz SEO content

Promocija web sajta kroz SEO content

Hajde prvo da razjasnimo šta je SEO content?

SEO content je univerzalna fraza koja se odnosi na pisanje tekstova i stvaranje online sadržaja, u cilju privlačenja što većeg broja poseta na web sajtu/blogu.

Da biste lakše razumeli šta se na tržištu podrazumeva pod pojmom SEO content, razdvojićemo ovu frazu:

  1. CONTENT ili SADRŽAJ u prevodu podrazumeva sve informacije koje žive na web-u (tekstovi, slike, videa i sl.) i koje se tamo „konzumiraju“.

  2. SEO – tačnije On page SEO, nerazdvojni je deo svakog napisanog teksta i postavljene slike ili videa na web sajtu. On se odnosi na proces optimizacije web stranice. Cilj optimizacije je da korisnici što brže i lakše dođu do vaše web stranice, preko pretraživača kao što je Google.

Spajanjem ova dva koncepta SEO +CONTENT dobićete sledeću definiciju:

SEO content je sadržaj kreiran sa ciljem da što bolje pozicionira vaš web sajt na pretraživačima i na taj način privuče veći broj posetilaca.

 

Istraživanje ključnih reči

Kada želite da generišete saobraćaj kroz pretragu, najbolje je istražiti ključne reči pre nego što započnete pisanje.

Zašto?

Da biste se fokusirali na ključne reči za koje već postoji interesovanje na web-u.

Drugim rečima, pišete prema temama (ključnim rečima) koje ljudi već pretražuju na web-u.

Planer kljčnih reči (Keyword planner) pomoći će vam da pronađete reči ili fraze koje su najrelevantnije za vaše poslovanje. Izaberite ključnu reč (tzv. Long tail keyword) za koju postoji potražnja (ali ne prevelika, tj.konkuretna, jer traži veće izdatke i optimizacija je daleko teža).

Za početak nađite ključnu reč koja je negde na sredini po broju pretaraga i cene klika i krenite sa pisanjem. Potrebno je neko vreme dok se ne upoznate sa svim aspektima optimizacije. Kada i ako postanete vešti u tome, možete da pokušate da parirate i konkurentnijim ključnim rečima. Za početak, oprezno.

Važno je da znate gde i kako koristiti ključne reči, da biste što bolje optimizovali sadržaj. Na našem sajtu nalazi se vodič za optimizaciju web stranice – On page SEO vodič.


Organizacija sadržaja

Web sajt treba organizovati tako da sav sadržaj bude povezan linkovima, na logičan način (internal linking). Ovo je važan deo za SEO, jer pomaže vašim posetiocima da se lakše snalaze i duže zadržavaju na web sajtu.

Što duže ostaju na vašoj web lokaciji, to bolje po vas i vaše rangiranje na pretraživačima.


Kreiranje i promocija sadržaja

Online promocija sadržaja je proces komunikacije na web-u, u svrhu promocije proizvoda ili usluge.

Kod online promocije postavite sebi pitanje: Kako prirodno doći do što većeg broja posetilaca, bez velikih finansijskih ulaganja?

Odgovor „leži“ u optimizaciji sadržaja (SEO). Ali, šta je to što prethodi samoj promociji SEO content-a?

Kvalitetan sadržaj, pre svega, koji će da promoviše sam sebe, naravno onda kada dospe do pravih korisnika.

Ako je pozicija na pretraživačima vaš jedini cilj i ne brinete mnogo o sadržaju koji plasirate na web sajt, rezultati vam se neće svideti.

Da biste zadovoljili sve, a pod ovim mislim na pretraživače i posetioce, morate im ponuditi nešto što prevazilazi okvire same optimizacije – kvalitetan i relevantan sadržaj na vašem web sajtu!

Morate posetiocima dati razlog zbog kojeg će doći na vaš web sajt, posle se i vratiti i nešto što će ih navesti na to da posluju sa Vama.

Drugim rečima, ne proizvodite sadržaj koji se samo dobro rangira, a pri tome ne pruža nikakvu dodatnu vrednost korisniku. Web sajtovi koji se promovišu na taj način,  znaju da budu i „penalizovani“ od strane Google-a.


SEO content: Tipovi sadržaja


Blog Post

Blog je jedan od najefikasnijih načina za stvaranje regularnog toka SEO content-a. Postovi u blogovima privlače više saobraćaja nego neke druge stranice, tako da su oni odličan način za promociju vašeg web sajta.

Imajte na umu da su blogovi vrlo fleksibilni i možete ih koristiti za hostovanje bilo kog od dole navedenih vrsta sadržaja.


Stranice proizvoda (Sales pages)

Kratak i privlačan opis proizvoda jako je važan u online prodaji. Svrha opisa je da prenese informaciju i emociju vašem kupcu i podstakne ga na odluku o kupovini.

Stranice proizvoda su možda i najvažnije komponente bilo koje maloprodajne e-trgovine. Dobra stranica proizvoda može poslužiti i kao SEO sadržaj i PPC ciljna stranica.


Vodič

Vodič je detaljan i prilično dugačak sadržaj, koji detaljno objašnjava kako nešto da uradite. Zamislite ga kao epski blog post. On prevazilazi dužinu, stil i pristup običnog blog posta.

Vodiči su često raspoređeni na više web stranica, mada je najbolja opcija ona koja omogućava korisnicima da gledaju duge sadržaje kao jednu (scroll) stranicu.

Pitate se zašto?

Zato što će duži post pozitivno uticati na vaše rangiranje, ukoliko sadržaj (content) optimizujete na pravi način.

Možete čak i objaviti rezime vodiča, tražeći od posetilaca popunjavanje registracionog formulara kako bi pročitali ceo vodič. Ovo može biti dobar način da generišete lidove, ali imajte na umu da će postavljanje „registracije“ verovatno smanjiti promet koji vodi do tog vodiča, jer ga Google neće indeksirati poput običnog posta.


Video

 U zavisnosti od vrste sajta ili preduzeća koje pokrećete, video zapisi mogu biti odličan način za privlačenje publike. Razmislite o izradi video tutoriala (kako da koristite svoje proizvode ili ilustrujte proces koji se odnosi na vaše poslovanje poput: Kako napraviti neko jelo, napitak, kako nešto popraviti i sl.).


Infografika

Infografika je vizuelna prezentacija informacija. Ovo su zapravo slike velikog formata koje sadrže dosta podataka (često u obliku grafikona), o jednom pojedinačnom proizvodu, usluzi i sl.

Ovaj tip sadržaja na web-u može da prikupi veliki broj poseta i linkova. Ali, obzirom da infografika sadrži u sebi gomilu podataka – sadržaja, a pretraživači ne mogu da ga skeniraju kao običan tekst, jako je važno da ostatak vaše web stranice bude pažljivo optimizovan.


E-knjige

E-knjige su odličan način za sadržaj koji ima trajnu vrednost. One su kraće po dužini od klasičnih knjiga, ali ne treba da se ograničavate. Ukoliko čitaocima pružite zanimljiv sadržaj, ta knjiga će se čitati, ne jednom, već više puta.

Broj čitalaca E-knjiga skoro se udvostručio u zadnjih par godina. Internet, Amazonov Kindle, notepadovi, laptopovi i pametni telefoni izbrisali su granice i učinili knjigu i čitanje dostupnijim nego ikada.

Objavljivanje E-knjige pruža vam neograničene mogućnosti u proširenju dosega vašeg poslovanja ili ideja. Ona vam može pružiti konkurentsku prednost koja će rezultirati povećanjem vašeg kredibiliteta i vidljivost na tržištu. 

Zaključak:

Ovo su samo neke od osnovnih tipova SEO sadržaja, ali ne dozvolite da vas ova lista ograniči – mogućnosti su gotovo beskrajne (online brošure, podkastovi i dr.).

Važno je imati dobru ideju koju će te realizovati je po nekim SEO pravilima i predstaviti publici. Sigurna sam da će te korišćenjem ovakvog sadržaja, makar za 20%, povećati promet na sajtu, pa samim tim i svoju prodaju!


Kako razviti SEO content strategiju?

Ukoliko u okviru svoje web prezentacije proizvodite sadržaj nasumično i bez plana, nadajući se da će te se na osnovu toga dobro rangirati, vreme je da se posvetite osmišljavanju bolje SEO content strategije.

4 koraka za definisanje i unapređivanje SEO content strategije:


#1 Definišite svoje ciljeve

Odredite cilj vašeg web sajta ili biznisa. Vaši ciljevi će utvrditi na koje vrste sadržaja bi trebalo da se usredsredite.

Ako pokušavate da vodite Internet prodaju, vaš primarni fokus bi trebao da bude atraktivna i informativna stranica proizvoda, koja je optimizovana za pretragu.

Vaš sekundarni fokus bi mogao da bude blog – sadržaj koji ilustruje kada i kako da koristite svoje proizvode, povezujući sve relevantne stranice linkovima (i bilo bi dobro da blog ne bude okrenut u potpunosti vašoj promociji, već da se okrenete rešavanju nekih problema, odgovaranju na često postavljenja pitanja vaših kupaca i sl.).


#2 Razmislite o svojoj publici

Najvažnija stvar u osmišljavanju poslovne strategije je i određivanje ciljne grupe potrošača kojoj će te se posvetiti u svojim marketinškim aktivnostima.

Dakle, kad pričamo o ciljnoj grupi, ne govorimo o svima onima koji će naš proizvod/uslugu kupiti ili koristiti.

Ne.

Poslovna strategija ( oglašavanje i promotivne aktivnosti), koja je usmerena na sve i svakoga, obiće vam se o glavu, jer je gotovo nemoguće odabrati kanale i način komunikacije koji će privući svakoga. Kao krajnji rezultat, uglavnom nastane komunikacija koju neće niko primetiti.

Ciljna grupa je srž vašeg poslovanja, prema kom će te krojiti svaki elemenat vaše marketinške strategije.

Na primer:

Ako vaše poslovanje cilja na tinejdžere, možda biste trebali da se fokusirate na česta ažuriranja, sa manje teksta, a više slika i video zapisa. Kada je ova ciljna grupa u pitanju, obavezno prilagodite svoj web sajt mobilnim uređajima (responsive dizajn) i sl, pratite trendove.

Upoznajte svoju publiku – ankete i softver za analitiku mogu vam pomoći da dobijete bolju sliku vašeg tipičnog posetioca ili klijenta. Tu će te na osnovu dobijenih rezultata moći da osmislite profil tj. karakteristike vaših idealnih posetioca i kupaca.


#3 Kreirajte urednički kalendar

Kada imate ideju o tome koga ciljate i zašto, možete započeti i izradu tzv. uredničkog kalendara. Ovo je stvar dobre organizacije i može samo da vam koristi u poslu.

Postoje brojni template-i uredničkih kalendara na Internetu, koje možete da skinete u jednostavnijoj - free verziji, ali možete pokušati i sami da se organizujete koristeći excel i sl. Ako se organizujete na ovaj način, dobićete mnogo više vremena za konkretan rad, naročito ako se bavite pisanjem i kreiranjem sadržaja. U svakom slučaju pozabavite se malo ovim delom rada, jer će vam zaista biti od velike koristi.

Urednički kalendar je raspored koji diktira:

  • kada ćete objaviti novi sadrža,

  • koju vrstu sadržaja objavljujete,

  • ko objavljuje novi sadržaj,


Ovo će vam pomoći da se pridržavate redovnog rasporeda, a jako je važno da redovno objavljujete novi sadržaj, naročito na blog-u, jer to utiče na vašu poziciju na pretraživačima, a samim tim i na vaše poslovanje.


#4 Analizirajte i proučite rezultate svoje web prezentacije

Ključni faktori za uspeh svakog web projekta jeste dobro formulisanje poslovne strategije, upravljanje projektom, development (razvoj), online marketing i kontinuirano unapređivanje i usavršavanje.

To znači da na kraju jednog projekta (web prezentacije) analizirate svoj SEO sadržaj, kako biste videli sve dobre i loše stvari koje proizilaze iz onoga što radite. Savetujemo vam da koristite (vi ili uz pomoć nekog stručnog lica) Google Analytics. Ovo je besplatan alat koji možete koristiti kako biste došli do velike količine podataka, koji će vam poslužiti u planiranju prodaje i marketinških aktivnosti, kao na primer:

  • Odakle dolaze posetioci na web stranicu i koliko se zadržavaju?

  • Koji su web-oglasi najefektniji?

  • Koje web stranice najduže zadržavaju posetioce?

  • Koje ključne reči ili fraze korisnici koriste za pronalaženje sadržaja web stranica...


Proučite strategiju koja vam daje rezultate. Ako vaša publika voli video, napravite još video snimaka!

Najvažnije je da se u nastavku rada fokusirate na sadržaj koji donosi rezultate i nastavite u tom pravcu.

Osim toga, izdvojite vreme za ažuriranje starog sadržaja, kako biste poboljšali SEO content, ako je to potrebno.

Na primer:

Ako ste pokušali optimizovati post za određenu ključnu reč, ali on ipak dobija više prometa za drugu varijaciju te ključne reči, vratite se na taj post i ponovo ga optimizujte za novu ključnu reč (možda će te povećati saobraćaj stavljanjem te nove ključne reči u naslov).

Da bi vaša web prezentacija bila uspešna neophodan vam je dobar SEO content i dobro osmišljena marketinška strategija.

Ukoliko ove segmente dobro odradite, rezultati neće izostati.


Share this post