Održavanje Web sajta svežim sadržajem

Održavanje Web sajta svežim sadržajem

Web sajt predstavlja „živu stvar“ koja egzistira na internetu. Svako ažuriranje koje napravite u životu vašeg web sajta ima važnu ulogu u interakciji sa posetiocima i internet pretraživačima. Statični sajtovi, odnosno sajtovi koji se ne ažuriraju, kod posetilaca odaju utisak beživotnih tvorevina, a na sličan način ih vide i internet pretraživači.

Održavanje web sajta svežim sadržajem pruža internet pretraživačima izvor informacija koje će vrlo rado prikazati u svojim rezultatima pretrage. Jednostavno rečeno, ukoliko često ažurirate web sajt svežim i relevantnim sadržajem, pretraživači će vam biti zahvalni na tome.

Ovo su neki od razloga zašto je potrebno često osvežavati web sajt kvalitetnim sadržajem:

Održavanje web sajta svežim sadržajem = češće indeksiranje

Nemojte misliti da će vas često ažuriranje sajta automatski dovesti na prvu stranicu Google-a. Ono što je važno je, da će redovno osvežavanje vašeg web sajta člancima i drugim sadržajima dovesti do toga da pretraživači češće indeksiraju vaš sajt, a to u suštini znači da ćete imati priliku da se bolje rangirate na bazi sadržaja koji nudite.

Internet pretraživači koriste robote (robots, crawlers), programe za skeniranje internet sajtova, koji indeksiraju web stranice koristeći vrlo napredne, a često i tajne algoritme, poznate samo kompanijama koje se bave internet pretragom. Web sajt može biti indeksiran na bazi kombinacije broja dolazećih linkova, ključnih reči koje su korišćene i frekvencije ažuriranja sadržaja.

Svaki put kada izvršite održavanje web sajta svežim sadržajem, pretraživači to „primete“ i reindeksiraju vaš sajt, što vam uvećava šanse za dostizanje višeg ranga u rezultatima pretraga.

Imajte na umu da ovde nije ključ u tome da imate što više sadržaja, već da pružate kvalitetan sadržaj. Ideja je da što češće ažurirate vaš web sajt, ali održavajte visok kvalitet sadržaja, jer vas velika količina lošeg sadržaja „napunjenog“ ključnim rečima vrlo lako može dovesti do kontra efekta, odnosno kažnjavanja od strane Google-a i drugih pretraživača.


Google voli često ažuriranje web sajta

Najviše i najčešće korišćen internet pretraživač je Google. Kao takav, Google ima vrlo velik uticaj na način kreiranja web sajtova i predstavljanja sadržaja na internetu. Kada Google kaže da „voli“ sajtove koji se često ažuriraju, to znači da treba da dodajete svež sadržaj što češće možete.

Ovo ne znači da treba da ažurirate sajt svake sekunde, web sajtovi koji dodaju novi sadržaj dva, do tri puta nedeljno smatraju se često ažuriranim sajtovima (frequently updated sites).

Googlebot je u stalnoj potrazi za stranicama koje su nove ili ažurirane, jer na taj način i on sam dodaje svež sadržaj u Google indeks. Što češće ažurirate vaš sajt pouzdanim i vrednim informacijama, imate veće šanse da se bolje rangirate svakim novim indeksiranjem vašeg sajta.

Najjednostavniji i najefektniji način da vaš web sajt održite svežim je da kreirate blog u kojem ćete redovno objavljivati postove. Ukoliko ne posedujete sajt sa ovakvim mogućnostima, najlakše će te ovo postići prelaskom na WordPress platformu. Kad posetioci budu komentarisali vaše tekstove, to će vam se računati kao da ste ažurirali web sajt.

Stvarajte sadržaj koji vaše posetioce ne ostavlja ravnodušnim i oni će vam pomoći  u kreiranju novog sadržaja kroz komentare!


Više sadržaja, više mogućnosti da vas pronađu

Kada objavite novi sadržaj, vaš web sajt sadrži više ključnih reči. Ključne reči su priznate kao vrlo značajan faktor u algoritmima indeksiranja i rangiranja. Redovno održavanje web sajta svežim sadržajem omogućava vam da optimizujete vaše tekstove za pretrage po ključnim rečima koje će vam privući više posetilaca.

Na primer:

Ukoliko upravljate web sajtom turističke agencije i objavljujte tekstove redovno, možete svaki članak da optimizujete za određene aspekte Google pretrage, kao što su:

„Najbolji provod u Beogradu“,

„Najlepše plaže na Sitoniji“,

„Povoljan smeštaj u Riminiju“.

Ovako nešto će vas postaviti daleko ispred konkurencije čiji sajtovi odgovaraju pretrazi:

„Turistička agencija Beograd“

.., a na svojim sajtovima izlistavaju suvoparne ponude smeštaja i to u formi dokumenata za štampu.

Ključne reči su vrlo važan deo SEO strategije, ali ne možete bazirati čitavu online kampanju na ključnim rečima i samo ključnim rečima, jer pretraživači tragaju pre svega za kvalitetnim sadržajem, koji u sebi prirodno sadrže ključne reči. Drugim rečima, tragaju za sadržajem koji daje odgovore na pitanja, koji objašnjava kako da nešto uradite, koji pruža relevatne informacije.

Nemojte pisati sadržaj baziran na ključnim rečima, nego pišite sadržaj baziran na onome što vaši čitaoci žele da pročitaju.


Održavanje web sajta ažurnim = rast autoriteta

Svi web sajtovi u svojoj oblasti teže da postanu „autoritet“ u Google-ovim očima. Što više vrednog, relevantnog i informativnog sadržaja proizvedete, to vam je veći potencijal za rast autoriteta. Ukoliko analizirate sajtove u raznim oblastima, shvatićete da oni najautoritativniji imaju hiljade stranica indeksiranih od Google-a.

Što više pišete na teme iz određene oblasti, sve dok je sadržaj prihvatljivog kvaliteta to postajete jači autoritet i posetioci vam više veruju. Što vam više veruju, to je verovatnije i da će kupiti proizvod ili uslugu od vas.

Kontakt sa kupcima kroz:

  • socijalne mreže,

  • odgovaranje na prigovore na web sajtu,

  • odgovaranje pitanja kupaca na forumu,

  • dublja analiza primene vašeg proizvoda,

  • komentarisanje na drugim sajtovima i dr.

  • mogu vam podići autoritet na nivo koji vam je potreban u vašoj niši.


Ukoliko učestalo objavljujete kvalitetan sadržaj, vaši posetioci postaju lojalni vama. Lojalnost je nešto što ne možete kupiti. Lojalnost je nešto što i malim biznisima daje mogućnost da se takmiče sa velikim kompanijama.


Neka vaši posetioci budu informisani

Dobar razlog zašto održavanje web sajta kvalitetnim sadržajem doprinosi opštoj slici o našem web sajtu i nama je to da na taj način našim posetiocima pružamo neophodne informacije koje će ih pre ili kasnije konvertovati u kupce.

Kontinuirano održavanje web sajta će novim posetiocima pružiti vredne informacije o vašem poslovanju, proizvodima i uslugama. Ukoliko posetilac dođe do vašeg sajta putem internet pretraživača, vaš sadržaj može da ga ubedi da je vaš proizvod bolji u poređenju sa ostalim rezultatima pretrage.

Dajte im članke u kojima pokazujete zadovoljstvo vaših kupaca. Informišite ih o benefitima kupovine vašeg proizvoda. Objasnite im zašto im je potreban vaš proizvod. Što je više informacija dostupno potencijalnim kupcima, to će vam više verovati i lakše doneti odluku da kupe vaš proizvod.

Ukoliko posetilac vašeg sajta na početnoj strani vidi sadržaj koji datira iz 2009. (danas je 2017. godina), šta mislite, da li će otići ili ostati?

Šta biste vi uradili? Da li biste naručili nešto od nekog čiji je poslednji članak objavljen 2009. godine?

Svi želimo da poslujemo sa firmama koje su vredne, aktivne, a pre svega žive.

Share this post