Zašto je Custom CMS dobro rešenje za vaše poslovanje?

Zašto je Custom CMS dobro rešenje za vaše poslovanje?

Custom CMS je sistem koji se razvija prema vašim potrebama i omogućava vam da dođete u posed web sajta koji odgovara potrebama vaše firme, vašem radnom toku i potrebama klijenata. Cilj je kreirati i razviti web sajt koji nude mnogo veće performanse u poređenju sa open source CMS-om, kao što je WordPress, Joomla, Drupal itd.

Danas postoji veliki broj sistema za upravljanjem sadražaja otvorenog koda (CMS), do kojih se lako dolazi preko Interneta.

Zašto bi se neko odlučio na prilagođeni CMS? 

Najbolji odgovor je da sve zavisi od specifikacija vašeg projekta.

Ako ste tek u osnvanju ili razrađujete mali biznis, ne bih vam olako savetovali custom CMS. U stvari, treba biti oprezan, jer bi za plaćanje prilagođenog CMS-a dobili i više nego što koristite.

Umesto toga, usmerite taj budžet na druge segmente, koji mogu da pospeše vaše poslovanje, poput web dizajna i online marketinga. Većina web sajtova danas spada u ovu grupu. Ne trebaju im dodatne i složene funkcije, već jednostavan sistem upravljanja blogovima ili stranicama, kao što je WordPress platforma.

Šta je to što morate da znate o custom CMS platformi, pre nego što uplivate u sam razvoj?

  • Custom CMS nije preporučljiv za bazične i jednostavne web sajtove. Za takv tip rada WordPress je sasvim dovoljan.

  • Često prilagođeno rešenje može brzo da se pokrene, ako se pravilno razvija i ako projekat ima dobru osnovu.

  • Najčešći korisnici custom CMS-a su oni koji su susreli u svom poslu sa nebrojenim problemima open sorce platformi ili firme koje su prevazišle te postojeće sisteme.

I tu nije kraj, već za njima slede one karaktiristike zbog kojih se većina naših klijenata odlučila na razvoj cstom CMS-a:


Bezbednosne mere

Imate problem sa bezbednošću web sajta, prodavnice i sl. Primer za to mogu biti strogi sigurnosni zahtevi, koji ograničavaju količinu dozvoljenih softverskih licenci ili zahtevaju ozbiljno pooštravanje mera. Open source platforme više su podložne nasumičnim napadima botova i drugih automatizovanih napadača.


Potrebne su vam napredne funkcije

Custom CMS nije pogodan za jednostavne projekte – web sajtove. Ako planirate da imate web sajt, koji zahteva napredno prilagođavanje, procenite da li gurate granice open source CMS platformi?

Ako je odgovor pozitivan, custom CMS bi mogao biti softver za vas i vaše poslovanje.


Želite jednostavniji interfejs koji možete da dizajnirate

Najbolji deo custom CMS-a je to što interfejs i tokovi rada potpuno zavise od vas. Ako imate veliki tim editora ili veću firmu koja zahteva stalno ažuriranje, počnite da razmišljate o prilagođenom CMS platformi i svemu onome što bi trebalo prilagoditi vašem poslovanju. To je nešto što je teško postići sa platformama otvorenog koda.

Da budemo jasniji, WordPress je odličan sistem za upravljanje sadržajem. Uz njega dobijate pristojne performanse, uz malo napora u konfiguraciji i raspoređivanju, održavanju i sl.

Stvari postaju ozbiljnije kada počnemo da govorimo o web sajtovima visokih performansi. Dakle, kada su vam potrebne prilagođene i složenije funkcije, tada custom CMS ulazi u priču..

Izgradnja složenijih web sajtova, sa visokim performansama, zahteva više posla od uobičajenog web sajta: Sistem razvijen prema potrebama korisnika – spreman da ispuni složene zahteve i najzahtevnijih klijenata.

Vreme utrošeno na razvijanje custom CMS-a, daleko je veće od uobičajnih sajtova, pa samim tim i skuplje. Međutim, ovde se ne govori o ceni, već o onome što prilagođeni CMS može da učini za vas i vaše poslovanje. Ako se stvari postave kako treba, rezultat ovog rada će da vredi mnogo više od onoga što uložite u razvoj custom CMS rešenja.


Da li je prilagođeni CMS rizičan?

Ne ako pametno odaberete tehnologiju i iskusan tim koji će to razvijati! Custom CMS se može razvijati uz pomoć istih alata koji se koriste i u popularnim sistemima – WordPress, Drupal i slično. Jedina razlika je što će vaš softver biti 100% prilagođen vama i vašoj upotrebi, a krekterišu ga još:


Sigurnost

Možete mirno da spavate, znajući da vaš sajt neće automatski postati meta napada.


Životni vek

Popularna CMS rešenja se drastično menjaju svake godine. Custom CMS rešenja traju od 5 – 7 godina, a u nekim slučajevima i duže.


Mnogi tvrde da je razvoj custom CMS-a danas nepotreban?

Samo da napomenemo, nismo svi profesionalni i konkurencija, ma koliko želeli da bude fer, često će raditi i na štetu drugih. U svakom slučaju, moraćete više da se uključite i udubite u ovu priču, jer sve zavisi od vas, vaših potreba i mogućnosti.

Veliki broj firmi danas poznaju jednu platformu za izradu web sajta i prodaće je svakom kupcu, kao rešenje za sve probleme. Pronaći će odgovarajuću temu, zameniti i preplaviti dodacima, tzv.plugin-ovima, koji će umanjiti stabilnost platforme, pa samim tim i stabilnost vašeg web sajta, to je gotovo sigurno.

Razvijati web sajt sa složenim preformansama, koje odudaraju svojom kompleksnošću u odnosu na obične web stranice, veoma je rizično i komplikovano, jer je pitanje koliko ćete biti u stanju da bilo šta radite i održavate samostalno. Ne samo to, tehničke karakteristike i sigurnost ovakvog web sajta su veoma rizični i zahtevaju stalni stručni nadzor.

Ovo je između ostalog i jedan od razloga zbog kojeg pojedinici u firmama, koji se bave ovom vrstom posla, smatraju da je custom CMS nepotreban, a vi zaključite zašto?!

Obzirom da postoje suprostavljene strane, dobro bi bilo da odgovorite na nekoliko pitanja, ako razmišljate o custom CMS-u, za početak:

  • Ako niste i ne želite da koristite recimo WorPress platformu, šta bi bio vaš drugi izbor?

  • Koliki će biti meni vašeg web sajta, da li imate 10 stavki ili 2000 grupa, poput nekih internet prodavnica i sl.?

  • Koliko plugin-dodataka je potrebno da se podigne na open source CMS, kako bi vaš web sajt funkcionisao?

  • Da li je potrebno razvijati zasebne aplikacije kako bi sajt upotpunio vaše zahteve?

Kada odgovorite na ova pitanja stvari će postati malo jasnije i razjasniti potrebu, tj. da li vam je potreban custom CMS ili ne.


Custom CMS rešenje izgrađeno prema vašoj specifikaciji

Hajde da sagledamo tržište u kratkim crtama:

Na jednoj strani su jeftina open source rešenja, a na drugoj vrlo skupa enterprise rešenja. Negde između, takođe postoje kompleksni problemi, kao i dobre poslovne ideje, ali njihovo rešavanje ne mora da košta čitavo bogatsvo i upravo se tu nalazi prostor za custom CMS.

Open source rešenja mogu da posluže svrsi do jedne granice. Nakon višestrukih prilagođavanja, instalacije i „gomile“ plugin-ova, ova rešenja mogu da postanu nestabilna i problematična sa aspekta sigurnosti.

Enterprise CMS sistemi koštaju mnogo, a obavezna prilagođavanja vašem načinu poslovanja koštaju i višestruko više.

Custom CMS se nalazi negde između i prednosti ovog sistema leže u činjenici da sam projekat, ako se pažljivo projektuje, može da preraste u bazični informacioni sistem vašeg preduzeća, kroz integraciju sa:

  • postojećim poslovnim i računovodstvenim programima,

  • društvenim mrežama,

  • direktnu interakciju sa klijentima i kupcima

  • i sl.

Razumemo problem i potrebu, kada postoje.

Imate jedinstven tok poslovnih procesa i potrebni su vam alati bazirani na vašem poslovnom modelu.

U tom slučaju, ne treba mnogo da razmišljate, rešenje je Custom CMS!

Share this post