Pokretanje internet prodaje u 5 koraka

Pokretanje internet prodaje u 5 koraka

Pokretanje internet prodaje, odnosno pokretanje webshop-a predstavlja sledeći prirodan korak za većinu malih i srednjih biznisa.

Da bi vaša internet prodavnica dobila šansu da zaživi na web-u, potrebno je da ispunite minimum koji sledi u nastavku.


1. Izradite profesionalni logo

Veliki broj biznisa nema logo! Ovaj propust može vas koštati kupaca, naročito ako su već koristili vaše proizvode ili usluge, a pri tom nemate neko zvučno ime:

  • Logo je vrlo važan vizuelni podsetnik za kupce na to ko ste vi i čime se bavite.

  • Logo može biti korišćen na svim vašim promotivnim materijalima, a mora imati i značajno mesto u vašoj internet prodaji.

  • Profesionalan logo dizajn može biti naručen od profesionalnog dizajnera koji će vam pomoći da dođete do logoa koji nedvosmisleno prenosi vaše poruke i poslovne vrednosti.

Ako sve ovo uzmete u obzir, logo postaje ključna tačka u vašem poslovanju preko koje se vaši kupci povezuju sa vama:

  • videće logo na vašem webshop-u,

  • vaš logo će biti na pakovanju kad im stigne isporuka,

  • videće logo na vizit kartama ili drugom promotivnom materijalu,

  • …na vašem profilu, facebook-u ili u e-mejl porukama.

Koristeći logo na razne načine, stvarate prepoznatljiv vizuelni identitet koji pomaže u jačanju vašeg brenda. To nas dovodi do zaključka da je dizajn profesionalnog logoa definitivno dobra investicija, koja je vrlo bitna za pokretanje internet prodaje.


2. Postavite Internet prodavnicu

U listi zadataka vezanih za pokretanje internet prodaje, najvažniji i najteži zadatak u tehničkom smislu je izrada, odnosno postavljanje internet prodavnice. Ona vam omogućava da izlistate proizvode i usluge kako bi bili dostupni vašim kupcima „online“ i to tako da mogu da pročitaju sve o njima, pogledaju fotografije ili video materijal i na kraju da ih kupe.

Da bi ovo bilo moguće potreban vam je „e-commerce software“.

Posebnu pažnju treba obratiti na izbor e-commerce rešenja, jer je vrlo važno da možete sami da upravljate vašim webshop-om i da to ne zahteva napredne tehničke veštine. Postavljanje sistema koji vaši zaposleni ne mogu da koriste, nema mnogo smisla.

Webshop možete izraditi po narudžbini, ukoliko imate specifičnosti u poslovanju ili se odlučiti za gotovo, ali prilagodljivo rešenje kao što je WooCommerce. Ova prodavnica lampi je lep primer prodavnice koju smo napravili uz pomoć WooCommerca.


3. Kvalitetno opišite proizvode i usluge

Veliki broj vlasnika internet prodavnica misli da je sasvim u redu da sami pišu opise svojih proizvoda, čime zanemaruju činjenicu da je reč o online prodaji i da opisi proizvoda podležu „nekim drugim“ pravilima.

Profesionalno opisivanje proizvoda je nauka i predstavlja mnogo više od samog opisivanja. Potrebno je da prikažete detalje, ali ne previše; treba da ponavljate isti detalj u opisu raznih proizvoda, ali i da jasno pokažete razliku.

Najčešća greška je totalno zanemarivanje značaja ključni reči. Upotreba ključnih reči u opisu proizvoda i usluga zahteva vešto istraživanje i razumevanje SEO tehnika (tehnike optimizacija sadržaja za pretraživače, kao što je Google).

Ovo je potrebno da bi vas kupci pronašli.

U opisivanju treba biti i kreativan, jer kad vas kupci pronađu, treba da zadržite njihovu pažnju i na kraju da ih ubedite da kupe kod od vas, a ne od konkurenata.


4. Poboljšajte rangiranje na Google-u

Kada ste postavili i pokrenuli webshop, sve što vam je potrebno je da vas kupci pronađu i pogledaju vašu ponudu. Da biste ovo malo pogurali potrebni su vam SEA i SEO (Search Engine Advertising i Search Engine Optimization) ili na našem jeziku „reklama na Google-u“ i „optimizacija za Google“.

Možete sami istraživati ovu temu na internetu i provoditi dane čitajući i učeći, a isto tako za razumnu sumu novca možete angažovati nekog ko se profesionalno bavi ovim poslom.

Plaćeni oglasi daju brži efekat, ali svakako vredi investirati u SEO, jer iako je sporiji, njegov efekat je daleko dugotrajniji. Ovo je momenat gde ne treba rizikovati, već treba unajmiti SEO eksperta: da dotera vaše naslove, podnaslove, pa čak i cele stranice.

Dobro optimizovan sajt će vam dovesti puno posetilaca kroz organsku pretragu, pa samim tim i uštedeti novac koji biste inače ulagali u marketing, a istovremeno će povećati poverenje potencijalnih kupaca.


5. Objavite da ste počeli sa radom

Postavili ste webshop, vaš novi logo pleni poglede, imate sjajne opise proizvoda, sadržaj sajta je analiziran i optimizovan – ostalo je još samo da svima objavite da ste počeli sa radom!

Ukoliko već imate razrađen posao, treba da počnete od postojećih kupaca i vaše mreže kontakata i obavestite ih da su vaši proizvodi i usluge dostupni u internet prodavnici.

Ukoliko tek počinjete sa poslom, zadatak je daleko teži.

Jedan od boljih načina je da objavite početak rada u lokalnim novinama ili specijalizovanim časopisima. Bilo dobro da se nađete i u online izdanjima, sa postavljenim linkovima prema vašem web sajtu. Ovo bi trebao da bude promotivan članak, napisan od strane content writer-a ili copywriter-a i on treba da obuhvati:

  • vaš logo,

  • ključne informacije o vašoj internet prodavnici,

  • deo o tome zašto ste se odlučili za internet prodaju,

  • koje su to prednosti koje nudite vašim potencijalnim kupcima.


Pokretanje internet prodaje je veliki korak

Pokretanje internet prodaje stvarno može podići vaš posao na viši nivo. Vreme i napor koji uložite u planiranje i razvoj webshop-a mogu biti totalno protraćeni, ako ovo ne uradite kako treba.

Ne ustručavajte se da angažujete ljude koji znaju svoj posao, jer će vam uspešna internet prodaja sigurno prerasti u vrlo vrednu investiciju.

Share this post